Freelance vs Web Agencija

Share

Mnogim mladim developerima se u startu pojavi ova dilema. Šta je bolje, šta je korisnije, gde je veća plata, i mnoga druga pitanja su tu… Podelio bih sa vama neke stavove i misli proistekle većinom iz ličnog iskustva, a vi ih razmotrite i nadam se da će vam pomoći u izboru kada na njega dođe red.

Prednosti rada kao freelancer

Kada radite kao freelancer, prvo što ljudima pada na pamet uz reč freelancer jeste slobodno radno vreme, da radite kad želite i koliko želite. Potom, lokacija, da možete da radite odakle god želite, i da putujete po svetu, da vam je kancelarija jednaka mestu sa internet pristupom.

Ono što bih ja izdvojio kao veliku prednosti i iskustvo jeste direktna komunikacija sa klijentima, pa tako pored developerskog poziva, naučićete i kako se komunicira sa klijentima, kako se planiraju projekti i organizuju timovi. Ovo je svakako jedno iskustvo koje vam može pomoći u budućnosti kada budete planirali svoj tim, i svoju agenciju, ukoliko se tim smerom uputite.

Mane freelance posla

Pre svega potrebno je mnogo više truda u samom startu, jer klijenti neće imati razumevanja koliko i kolega sa kojim radite. Klijent je vas platio, i on očekuje gotovu uslugu. Druga stvar na kojoj klijenti redovno insistiraju jeste da za što manje para dobiju što više vašeg vremena, pa tako morate dobro da balansirate svoje vreme, i efikasnost.

Nije nemoguće biti dobar manager i developer, ali dodatnu energiju će vam itekako uzimati organizacija, jer vi morate da isplanirate vreme, i da sebe naterate da to isto i ispoštujete jer nema ko drugi, jednostavno sami ste. Nema onog stimulansa kada vidite ljude oko sebe koji rade, da vas ponese ta energija, tako da će uvek biti teže izboriti se sa raznim distrakcijama u home office ili cafe okruženju.

Kao freelancer, vi nemate plaćen godišnji odmor, već ako odlučite da idete na godišnji, morate da nadoknadite odsustvo sa radom, inače će vaš budžet to itekako osetiti, jer što vam je veća satnica, to vas dan kada ne radite i više košta.

Ukoliko ste tip čoveka koji teži da se usavršava u specifičnoj oblasti, da postanete ekspert, freelance posao će vam to učiniti veoma teškim, jer svakako morate da usavršavate svoje komunikacione i menadžerske veštine kako biste imali konstantan priliv projekata i zadataka.

Prednost rada u Agenciji

Kao što sam prethodno i pomenuo, u agenciji ćete svakako moći da se posvetite razvoju i usavršavanju svojih znanja u specifičnoj oblasti, i nećete gubiti fokus i energiju na menadžment i organizaciju. Štaviše, agenciji i jeste u cilju da od vas naprave boljeg developera, pa tako nije retka situacija da u agencijama imate plaćeno učešće na različitim konferencijama i seminarima.

U dobro organizovanoj agenciji postoji sistem rada u kojem se potencira specijalizacija, da svako razvija sposobnosti u svojoj oblasti, a tim je tu da mu obezbedi uslove za to. Članovi tima će se pobrinuti za druge oblasti, u kojima su oni eksperti, pa će tako finalni proizvod biti mnogo kvalitetniji.

Nemojmo zanemariti i podršku kolega koji rade isti posao kao i vi, pa tako ako vam nije dan, i negde zapnete, imate sa nekim da se konsultujete oko rešenja problema koji vas muči ceo dan.

Najbitnija stvar i jeste to što imate stalni priliv zadataka, i ne morate da gubite vreme i energiju na komunikaciju sa klijentom, i njihove kostantno nove ideje, već se ljudi oslanjaju na vašu stručnost i iskustvo kao eksperta da posao završite sa najkvalitetnijim rešenjem, radite ono u čemu ste dobri, i ono što volite.

Mane rada u agenciji

Da ne ispadne kako samo hvalim agencijski posao, u agenciji možete imati raznih problema, i da poželite da pobegnete u freelance, samo da se rešite tih besmislenih procedura i muke koju svaki dan proživljavate. Najćešći problem jeste u organizaciji, i nekim uslovima koje agencija zahteva. Da li je to u pitanju fiskno radno vreme i praćenje svakog minuta rada, rigorozne klauzule u ugovorima, ili loša organizacija posla, gde najviše mislim na menadžment koji više pažnje posvećuje projektu i da udovolji klijentu, nego svojim ljudima i svom timu.

Jednostavno postoje mnoge stvari koje vam mogu smetati u agenciji. Jedno je sigurno, naša branša jeste takva da sada postoji velik izbor pozicija, pa tako možete da promenite okruženje, promenite agenciju, nemojte na osnovu jedne da generalizujete da su svi takvi. Naućite iz iskustva, i u nekoj sledećoj dogovorite bolje uslove.

Na kraju, šta je bolje…?

Nikad ništa ne može biti crno-belo, pa tako ni ova podela. Konkretan savet jeste da sednete i na papir stavite vaše prioritete, i šta je vama bitno, ali da budete iskreni prema sebi, i na osnovu toga rešite šta je za vas najbolje u ovom trenutku. Čemu želite da se posvetite, koliko energije ste spremni da uložite, i da ne zaboravite da treba konstantno da se usavršavate, da imate stabilan izvor prihoda kako bi mogli da svoju energiju posvetite i drugim stvarima u životu a ne da radite ceo dan i noć kako bi ste se sada obezbedili za budućnost (verujte, istrošićete se pre vremena, i neće se baš dobro završiti).

Kada sve tako definišete, saberete i oduzmete, videćete da nije stvar samo u tome gde više možete da zaradite.

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Nikola Drobac

Tehnički koordinator @ Quantox Technology
mm

Živi online, još od dial-up doba. Od interneta živi od 2009. U poslednjih godinu dana se zadržao u timu Cosmic Development-a, uglavnom kao Frontend developer, mada ponekad se priključi i dizajnerima u planiranju i osmišljavanju interfejsa i interakcija.

Poštovalac klasične i moderne umetnosti, sa velikim akcentom na vizuelne pravce. U slobodno vreme se i sam bavi dizajnom i umetničkom fotografjom.

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије