Tester softvera kao član tima

Share

Kako tim vidi testera?

Testiranje se često posmatra kao destruktivna aktivnost. Tako da, uloga testera nekada može biti vrlo specifična. U nekim slučajevima, tester se neće lako uklopiti u tim. Programeri ponekad misle da tester “igra” protiv njih, i da bi to moglo da izazove razne probleme. Tester mora da ubedi ostatak tima da je njegova/njena uloga zaista bitna, da ima dobru komunikaciju sa njima i da na lep način dokaže da on nije njihov protivnik. Tester igra u istom timu, samo sa razlicitim dužnostima.

Koja je glavna funkcija testera?

Tester proverava da li je tim napravio dobar prozivod i da li ga tim pravi onako kako bi trebalo. Osoba koja obavlja ovu ulogu je neko ko dosledno dovodi u pitanje sve delove procesa kako bi bio siguran da tim proizvodi željeni rezultat. Prostije rečeno, tester poboljšava kvalitet korisničke aplikacije.

Šta čini dobrog testera?

Pre svega mora da ima nephodno znanje o sledećim stvarima:

 • Kako projekat funkcioniše
 • Kako bi računarski sistemi i potrebe preduzeća trebalo da sarađuju
 • IT tehnologije
 • IT komercijalni aspekti
 • Tehnike testiranja
 • Najbolja praksa testiranja
 • Da bude u mogućnosti da razmišlja unutar i izvan sistema

Komunikacija sa programerima:

Što se tiče komunikacije sa programerima, dobar odnos je veoma važan. Programeri moraju da ažuriraju testere sa promenama u aplikaciji. Takodje, testeri moraju informisati programere o greškama kako bi se omogućile ispravke istih.

 

Image001

Šta može poboljšati odnos između programera i testera?

 • Počnite diskusiju sa saradnjom, umesto konfliktom.
 • Komunicirajte o proizvodu na neutralan način, način fokusiran na činjenicama, bez kritikovanja osobe koja je kreirala proizvod.
 • Pokušajte da razumete šta druga osoba oseća i zašto reaguje tako kako reaguje.
 • Utvrdite da li je druga osoba razumela šta je tester rekao i obrnuto.

Softverski tester prvenstveno obavlja procedure testiranja kvaliteta softvera na softveru. Oni uglavnom imaju izraženo razumevanje alata i tehnika za testiranje kvaliteta softvera, uz odredjeni nivo znanja i iskustva u razvoju softvera. Tester osigurava da softver funkcionise onako kako je očekivano, funkcionalno i nefunkcionalno.

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Dušan Panić

Software Tester @ Quantox Technology
mm

Dušan se sa programiranjem prvi put susreće još u srednjoj školi, a u svet IT industrije ulazi nakon završenih praksi u nekoliko preduzeća tokom kojih se edukovao za testiranje softvera koristeći Java Script, HTML, CSS i Angular framework. U zadnjih par godina, njegove oblasti rada su bile i manuelno i automatsko testiranje React web aplikacije.

Danas, Dušan je deo Quantox tima u Nišu, gde radi na testiranju Java aplikacija koristeći Selenium i Applause framework. Izuzetno komunikativan, motivisan i uvek voljan da sve probleme rešava zajedno sa kolegama.

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије