Kvantni kompjuter – doktor, proročica ili bauk

Share

Nekome je hobi sport, nekome origami, meni je kvantna fizika. Kome treba Game of Thrones fikcija kada još bizarnije i neverovatnije stvari imate ulaskom duboko u ovu realnost (pritom, ovo se dešava uvek i stalno, a GOT traje samo 7 sezona).

Kada dodate pridev KVANTNA na bilo šta, to zvuči bitno i moćno. Tako i kvantni kompjuteri zvuče nedostižno i nestvarno. Međutim, evo ih, dešavaju se upravo. Ova nova generacija kompjutera u srži menja pristup njihovog funkcionisanja jer je ovo prva generacija računara koja je zasnovana na kvantnoj fizici, tj kvantnoj mehanici.

S obzirom da se sada uz pomoć ove skupe alatke igramo bogova tako što koristimo zakone prirode u svrhe funkcionisanja naših igrački, idemo ka tome da će ovaj računar doći do stanja u kojem ćemo moći
da kontrolišemo gradivne elemente Univerzuma.

Pre par dana, 8. januara na CES konferenciji u LA-u, IBM je predstavio svoj prvi kvantni računar koji će se koristiti izvan laboratorija, za masovnu upotrebu. Iako se o ovome priča već duže vreme, ovaj poseban događaj sam doživela kao evoluciju koja dobija novi oblik.

Njegovo veličanstvo, IBM Q System One:

Ibm Q System OneSlika uzeta sa IBM Q web sajta.

Nalazi se u kutiji koja je 2.7 metra visine i 2.7 metra širine. Ovaj računar, kao što vidite, ne može biti na vašem stolu, još uvek. Jako je krt i zahteva da bude na temperaturi koja je blizu apsolutne nule (to je oko -273 stepena C).

Evo kako izgleda u poređenju sa čovekom:

Screen Shot 2019 01 09 At 21 48 28
Slika uzeta sa IBM Q web sajta.

Da li vas ovo podseća na nešto? Makar vas matore? Sama veličina podseća na ne tako davno vreme kada smo imali prve računare u tim veličinama:

Kvantni Kompjuter Doktor Proro Ica Ili Bauk
Slika uzeta sa ENIAC Wikipedia stranice.

Od trenutka kada je ova slika uslikana pa do sada je prošlo 74 godine. A danas koristimo tanke uređaje koji staju u žensku torbu iako je tada to izgledalo nemoguće. Pitanje je vremena kada će kvantni kompjuteri postati omasovljeni na isti način.

Kako radi kvantni računar?

Dok današnji računari koriste 1 ili 0, zveri od kvatnog računara koriste kubit – kvantni bit koji mogu da imaju vrednost 1 i 0 u isto vreme! Ovo stanje, kada nešto jeste i nije dok se ne izmeri, naziva se Superpozicija u kvantnom svetu. Čini se kao da bebe razumeju kvantnu mehaniku bolje od odraslih ljudi. Probajte igricu PIKABU sa bebom. Pokrijte lice rukama i beba će biti zbunjena. Okrijte ga i ona će onda znati da postojite. Dakle, vaše lice i postoji i ne dok ga beba ne vidi.

Kubiti su napravljeni na osnovu svojstava elektrona i fotona. Naime, kubiti poseduju svojstvo kvantnog uplitanja (Quantum entanglement – pročitaj na dnu teksta objašnjenje). Kubiti u superpoziciji su entaglovani. Ovo omogućava računaru da dobije kvantnu informaciju drugog kubita tako što izmeri informaciju prvog. Ako je računar beba, onda to ide ovako: sklonite ruke sa lica, ako je lice tu onda je vrednost 1 a ako nije onda je vrednost 0. A dok ste držali lice pokriveno, vrednost je i 0 i 1.

Moć kvantnih kubita je ta što oni skaliraju eksponencijalno. Npr Kvantni računar sa 2 kubita omogućava izvođenje 4 operacije odjednom! Računar sa 3 kubita – 8 operacija i sa 4 kubita čak 16 operacija u isto vreme! Kada dodjete do 300 kubita, dobijate mašinu koja može da radi više operacija u isto vreme nego što ima atoma u univerzumu.

Da li se plašite? Što se mene tiče, ne prođe dan da ne pomislim o tome šta nas čeka i kuda nas biće zvano Evolucija vodi. Dati nešto ovako moćno pojedincima u svetu koji nije naoružan zaštitom od ovih zveri je jako rizično. Biće neophodni napredni algoritmi da se zaštitimo, u to sam sigurna.

Velika su očekivanja i ona se ne odnose na pravljenje ulta mega web sajtova pomoću ovih računara. Odnose se prvenstveno na pomoć čovečanstvu i njegovom opstanku poput pronalaska lekova za danas neizlečive bolesti. Mnogi se nadaju da će pomoći pri optimizaciji kompleksnih sistema kao i veštačke inteligencije. Pogodni su za upravljanje ogromnom količinam podataka.

Kada budemo nahranili kvantni računar svim podacima koji postoje na internetu, a moćićemo, on će sa lakoćom moći da predvidi šta nas čeka. To će biti najpreciznija proročica na planeti Zemlji.

Nadam se da ću doživeti tu eru čovečanstva u kojoj se vozimo Univerzumom na krilima kvantnih računara. Ko zna, možda i saznamo koje je pitanje ako je odgovor 42.

Ostanite radoznali, postavljate pitanja.


POJMOVI OBJAŠNJENI

Kvantna fizika je grana moderne fizike koja izučava pojmove veličine atoma i manje. Zanimljivo je to da zakoni klasične fizike ne važe u tom magičnom kvantnom svetu i obrnuto.

Kvantna mehanika proučava ponašanje elementarnih čestica.

Quantum entanglement je svojstvo koje nalaže da dve čestice koje potiču iz istog izvora mogu da reflektuju stanje jedna u odnosu na drugu. Dakle, ako promenimo jednu česticu, druga će se takođe promeniti iako nisu na istom mestu. Ovo nije naučna fatastika, ovo je dokazano iako čika Ajnštajn nije verovao u ovaj pojam. Guglajte i čitajte kod gospodina Alain i na Wikipediji.


KORISNI LINKOVI:
TEDxAmsterdam govor
Više o IBM Q i IBM Q System One
Wikipedia: IBM Q i Quantum computing
Techcrunch
Guglajte pojmove koji vas interesuju 🙂

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Milica Radović - Mandić

Cofounder @ ITkonekt
mm

Milica je suosnivač ITkonekta. Ljubitelj putovanja i konekcije. Ima više pitanja nego odgovora.

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије