Žene su prošlost i budućnost IT industrije

Share

Biti žena u IT-u, koji se stereotipno smatra “muškim svetom”, nije tako zastrašujuće kao što se čini. Knjige i filmovi nas uče da je ovaj sektor “naseljen” samo štreberima, sa pikslama umesto naočara, ali stvarnost je mnogo drugačija. To mogu da posvedočim iz ličnog iskustva – ja sam dvadesetšestogodišnjakinja koja radi kao IT stručnjak u poslednje tri godine i uopšte ne nosim naočare.

Programiranje je u mom životu prisutno oko deset godina – kroz srednju školu, fakultet i sada, dok radim u IT kompaniji. Ono što je istina je da u IT industriji ima mnogo muškaraca, ali to, svakako, ne znači da nema žena. Druga velika istina je to da su kroz istoriju žene krčile put ka tehnološkom napretku i bile važan deo razvoja IT industrije – počevši od Ade Lavlejs, začetnice programiranja, preko Margaret Hamilton, koja je napisala programsku podršku za misije iz svemirskog programa Apolo, pa sve do Kejti Buman koja je je predvodila tim koji je radio na algoritmu uz pomoć kojeg je nastala prva fotografija crne rupe u istoriji.

Ene Su Pro Lost I Budu Nost It Industrije

Moj prvi susret sa programiranjem dogodio se u srednjoj školi, gde smo učili programski jezik Pascal. Bilo je zabavno, ali nisam baš shvatala zašto ga učimo, gde bismo ga primenili i čemu bi nam, zapravo, služio. Isto je bilo i sa učenjem programskog jezika C na fakultetu, koji mi je zadavao noćne more, jer, koliko god sam se trudila, ništa nisam razumela – ništa što je Denis Riči napisao u svojoj knjizi nije imalo smisla. To je bio prvi put u mom životu da sam rekla: “Ne mogu!” Tek dve godine godine kasnije sam konačno razumela taj teški jezik i zaljubila se u kodiranje.

Dok sam još bila u fazi “kodiranje je teško” odlučila sam da upišem IT koledž, gde sam studirala elektronsko poslovanje. To mi je pružilo šansu da učim i o drugim oblastima vezanim za IT, jer IT industrija nije samo kodiranje. Plastičan primer da IT podrazumeva mnogo više oblasti od kodiranja jeste Better Collective, kompanija u kojoj radim, a koji ima timove i za razvoj poslovanja, kreiranje sadržaja, pravni tim… i svi oni imaju svoju svrhu i mesto u IT-u.

Najviše me raduje činjenica da ima sve više devojaka koje se odlučuju da za svoju profesiju izaberu programiranje. Mišljenja sam da je digitalno okruženje generaciji “Z”, omogućilo da IT bude potpuno prirodan i devojčicama i dečacima, i da će žena u IT-ju biti sve više.

Img 3510

Ljudi koji rade u industriji su otvorenog uma, te nikada nisam bila diskriminisana ni u kom smislu – ni na fakultetu, ni u Better Collective-u. Da, u timu Code & Ops postoji znatno manje žena, ali IT ne deli ljude po polu – važno je znanje i koliko ste sposobni da ga primenite. Srećna sam što imam šansu da radim sa talentovanim ljudima, koji mi pružaju podršku i volim što radim sa toliko momaka. Da, njihove šale ponekad mogu biti detinjaste, ali oni su kao braća koju nikada nisam imala.

 

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Aleksandra Živković

Website Speed Optimization Specialist @Better Collective
mm

Aleksandra Živković završila je Elektronsko poslovanje na Visokoj strukovnoj školi za IT u Beogradu. Svoju IT karijeru započela je u Nišu, u kompaniji Better Collective, kao asistent u Web Development timu, a trenutno je na poziciji specijaliste za optimizaciju brzine sajtova.

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије