Iz perspektive zaposlenih: kako je kreirati digitalnu banku?

Share

Ideja za razvoj digitalne banke nastala je na osnovu potreba tržišta, tačnije potražnjom za bržim, savremenijim, fleksibilnijim i jednostavnijim bankarskim uslugama. Tradicionalne banke se još uvek sporo prilagođavaju novim tehnološkim trendovima i zahtevima klijenata. Na osnovu prethodnog iskustva u industriji, uvideli smo da većina klijenata ima iste ili slične probleme kada je u pitanju korišćenje usluga tradicionalnih bankarskih institucija, te smo odlučili da razvijemo fleksibilnu digitalnu banku.

FinTech industrija, odnosno industrija koja razvija ili koristi informacione tehnologije u cilju unapređenja finansijskih servisa i usluga, se menja veoma brzo. Mnoštvo je inovacija i novih pristupa koji utiču na razvoj koncepta digitalne banke, kao i krajnjeg proizvoda. Utrošili smo mnogo vremena na razvoj samog koncepta kako bismo imali jasnu viziju kuda želimo da idemo i šta hoćemo da ponudimo. Proizvod razvijamo uz dosta brainstorming-a, refinement-a i refactoring-a, a u fokusu je kvalitetan kod koji je moguće lako održavati i brzo menjati. Uz pomoć DDD, clean architecture i mikroservisa pravimo softver koji se može jednostavno prilagođavati različitim zahtevima i koji je dovoljno fleksibilan da omogući brze i efikasne izmene.

Kako bismo vam što bolje približili rad na našem projektu, pitali smo zaposlene koji su njihovi glavni motivatori, šta im je najzanimljivije i na koji način napreduju. Ovo su njihovi odgovori.

It Konekt Inside Visual 01

Oliver (Business Operations Manager) – Motivišu me izazovi. Projekat razvoja digitalne banke je veoma kompleksan i zahteva tim ljudi sa znanjem iz različitih oblasti. Digitalno bankarstvo, kao i sam razvoj takvog rešenja nije uobičajen na našim prostorima, te se svaki dan susrećemo sa izazovima kako u formiranju tima, tako i propratnog sistema koji će podržavati rad samog tima. Izazovi se nalaze na svakom koraku, od kreiranja specifičnih politika i procedura, do svakodnevnih stvari koje zahtevaju brze odluke i još brža rešenja.

Specifičnost ovog projekta se ogleda u širini znanja koje je potrebno za njegovu realizaciju. Znanje se ne ogleda samo u domenskom delu, već i u svim aspektima funkcionisanja jedne kompanije koja razvija ovakav proizvod na dnevnom nivou. Kao neko ko je u kompaniji počeo da radi u oblasti digitalnog marketinga, a trenutno je na poziciji HR i Business Operations menadžera, širina stečenog znanja je enormna i to je zaista neprocenjivo.

Milan (.NET developer) – Najzanimljivije od svega je to što radimo na greenfield projektu, pa još in-house. Za mene je najveća motivacija rad na novim tehnologijama, sa modernim pristupom i arhitekturom razvijanja softvera. Naučili smo mnogo o industriji i napredovali u karijeri kroz sticanje novih iskustava i znanja kako iz domena, tako i tehničkih, kroz rad sa novim tehnologijama.

Uglješa (Software Architect) – Veći deo svoje karijere proveo sam u industriji u kojoj promene nisu bile česte, a nove tehnologije i prakse nisu uvek bile dobrodošle. Mogli bismo reći da je i bankarska industrija ista, međutim nova regulativa EU pod nazivom PSD2 napravila je revoluciju u industriji, jer zahteva od tradicionalnih banaka da prikažu svoje procese trećim licima. Nalazimo se u industriji koja je redefinisala samu sebe. Menjamo status quo definisanjem novih načina kako pružamo bankarske usluge, posebno iz ugla potrošača. Do nedavno je primarni fokus bankarskog softvera bio na bankama, a sada je na potrošačima. Ne postoje standardizovana rešenja, kao ni legacy sistemi koje je potrebno održavati, te imamo slobodu da koristimo najbolje prakse i tehnologije. Takmičenje sa tehnološkim gigantima poput Gugla i Alibabe, čini ovaj projekat najizazovnijim u mojoj karijeri. Kada uspemo, bićemo deo nečeg velikog. Moći ćemo da kažemo – bili smo deo FinTech revolucije i kreirali rešenje koje je redefinisalo budućnost.

Sofija (Head of Sales) – Banking platforma je bila još jedan izazov za nas. Iako smo svi u timu seniori kada su u pitanju najpopularnije opcije za tržište Evrope, Azije i Latinske Amerike, ono što je zaokružilo celu priču jeste banking, učenje kroz sopstveno iskustvo, kao i kroz rad i znanja kolega iz drugih sektora. Razvoj novog rešenja daje dodatno samopouzdanje i pred potencijalnim partnerima, jer nas usluga koju možemo da ponudimo stavlja na mesto ispred naših konkurenata u industriji. Kompanije sa kojima sarađujemo kroz jedno partnerstvo prepoznaju višestruke benefite, jer sa savremenim bankarskim modelom postavljamo standarde na tržištu digitalnog bankarstva.

Sandra (Marketing Assistant) – Kao marketing asistent, uključena sam u kreativni deo procesa razvoja. Uzbudljivo je raditi na greenfield projektu, jer se sve radi od nule. To znači da imamo mogućnost da postavimo marketing strategiju i kreiramo taktike na način koji će imati najbolje rezultate. Za mene je ovo sjajna šansa da upotrebim svoju kreativnost, unapredim različita znanja i budem uključena u kreiranje digitalne banke koja će oblikovati budućnost FinTech industrije.

Danka (Head of Marketing) – Posle više godina u IT industriji, rešila sam da prihvatim izazov i oprobam se u FinTech-u. Nova industrija i novi zadaci pomogli su da izađem iz zone komfora i proširili moje vidike. Motiviše me sloboda da postavim strategiju od nule, učim, eksperimentišem, ali i odvajam vreme za deljenje znanja.

Ako želite da saznate više o našem projektu posetite stranicu https://www.zero21.eu/ ili pošaljite mejl da zakažete neformalni razgovor sa našim timom na hr@zero21.eu Očekujemo vas!

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Zero21

mm

Zero21 će revolucionirati digitalno bankarstvo u oblasti elektronske trgovine (eCommerce). Zero21 teži da bude FinTech banka posebno kreirana za prodavce, obezbeđujući potpune i jedinstvene digitalne bankarske usluge. Naša kompanija je fokusirana na građenje timova koji se sastoje od iskusnih i dokazanih stručnjaka u oblasti razvoja i inženjerstva softvera. Pružamo mogućnost svim našim kolegama da primene svoje znanje i doprinesu dizajnu proizvoda.

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије