Kako smo skalirali tokom godina, Miljenko Rebernišak

Share

Na ITkonektu 2019, koji se održao 13. i 14. aprila, u okviru konferencijskog dela, predavanja su držali neki od najpoznatijih svetskih predavača u IT-ju, dok je predavanja pratilo više od 800 developera. Jedan od njih bio je i Miljenko Rebernišak, Software Development Manager @Godaddy.

Miljenko Rebernišak je senior softver inženjer i menadžer za razvoj softvera u kompaniji GoDaddy. Svoje tehnološko putovanje započeo je sa 13 godina kreirajući svoj prvi web sajt. Tokom godina radio je na raznim projektima i stekao puno iskustva u razvoju desktop, mobilnih i web aplikacija. Strast su mu DevOps i cloud, koji potpiruju njegovu želju da bude učesnik ili predavač na relevantnim okupljanjima. Uživa u kreiranju softvera koje svakodnevno koriste hiljade ljudi. U slobodno vreme Miljenko obožava putovanja, ispijanje kafe, čitanje i bavljenje hardverom.

Ono o čemu je Miljenko pričao na ITkonekt konferenciji je: Kako smo skalirali tokom godina.

Miljenko priča o tehnološkim problemima i konkretnim akcijama koje je trebalo preduzeti da bi se kreirao ManageWP, a zatim i kontinuirano unapređivao. ManageWP je započeo na dva servera i kreiran je kao WordPress plugin, dok je danas to višeslojna aplikacija napisana na različitim programskim jezicima/frameworkovima koju pokreće infrastruktura na AWS cloudu. Koristi je na hiljade klijenata kako bi upravljali milionima sajtova. Naučićete s kakvim se problemima tim suočio i rešio prilikom prenosa nasleđene aplikacije na cloud; koje su odluke o arhitekturi donete da bi se skalirao kod, a zatim i prebacio u microservice; kako je tim integrisao različite jezike u jednu aplikaciju; kako pogrešna šema baze podataka postavljena ranije može dovesti do loših performansi kasnije i koliko je teško kasnije to ponovo restruktuirati, itd.

Celo predavanje Miljenko Rebernišak pogledajte na:

Tagovi: #java #programiranje #programming #skaliranje #AWS #ManageWP

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор