Lepota ravnopravne budućnosti

Share

Šezdesete

Još u srednjoj zavolela sam muziku šezdesetih. Nisam ljubitelj istorije, ali zanimale su me i okolnosti u kojima su ti ljudi živeli. Neverovatno je šta je sve proživela samo jedna dekada. TV, prvi čovek u svemiru, hippi pokret, Vietnam i feministički pokret.

Pomislih: “Šta su ove žene našle tada da se bune, kada ima i prečih stvari od njihovih prava?”

Tako sam saznala da neudate žene nisu imale pravo da otvore račun u banci, čak je i udatim trebalo ovlašćenje supruga. Saznala sam još i da nisu prisustvovale suđenjima, niti su imale pravo da glasaju. Yale, Princeton i Harvard nisu primali studente ženskog pola. Sva očekivanja od njih svela su se na kućne poslove i brigu o porodici.

U tom, za žene nemilom vremenu, Stephanie Shirley prkosi popularnoj kulturi i osniva softversku kompaniju čiji su zaposleni bile isključivo žene koje su radile od kuće. Poslovna pisma potpisivala je kao “Steve”, jer, već je jasno, niko ne želi da sarađuje sa Stephanie. Davne 1975. godine donesen je zakon o ravnopravnosti polova u Britaniji i ova ženska kompanija bila je prinuđena da zaposli i muškarce. Yep! Njena kompanija procenjena je na 3 milijarde dolara. Rekli su joj: “Sjajno obavljeno, Steve!”

Kako sam nailazila na ovakve priče, shvatila sam kakve su bitke te žene dobile za našu budućnost. Hvala Stephanie i hvala svim ženama koje su živele u šezdesetim. Hvala i Beatles-ima!

Muškarci u IT svetu

Kada sam odabrala smer Internet tehnologije zatekla sam svega par devojaka na studijama. Nisam sigurna da li je zbog toga što su tih par devojaka sjajne osobe ili zato što su te kolege uzorni momci, ali meni lično nije smetalo većinsko muško društvo, niti mi je falilo više žena u okruženju. Ni u jednom momentu se nisam osećala kao manjina. Svi smo bili opijeni otkrivanjem čarolija IT sveta i udruženim snagama pobeđivali smo svo gradivo.

Tokom osnovne škole i gimnazije nikada nisam razmišljala da li je fizika predmet za dečake, niti se sećam da li je na takmičenje iz iste te strašne fizike išlo više dečaka ili devojčica. Tako valjda biva i sa profesijom koju odabereš, ili ona tebe odabere, jednostavno voliš ono što radiš i nema tu neke filozofije. Takođe nema mesta ni tim kulturološkim stereotipima i priči o ambijentalnom osećaju pripadnosti.

Podela

Trebalo mi je dosta vremena da odlučim čime zapravo želim da se bavim u životu i koja profesija mi neće dosaditi nakon par godina. Ovo je bio tako skroman uslov naspram svih ostalih mogućnosti koje su mi se otvarale kao Front End Developer-u.

Moji prvi koraci bili su kroz rad od kuće. Naučila sam da se samostalno suočavam sa problemima, da kvalitetno organizujem svoje vreme, pravilno raspodelim prioritete, i odlično naučila da samodisciplina i samomotivacija nisu naivne veštine.

Pravo sazrevanje počinje kada postaneš deo tima. Tada sam shvatila da se slabiji pod pritiskom dezintegrišu lako i zatvaraju drugima vrata, a jači su oni koji profesionalno i posvećeno rešavaju probleme i pružaju podršku ostalima.

One što dolaze za nama

Internet će projektovati budućnost u kojoj ćemo svi živeti, dopalo se to nama ili ne. Dostupno nam je sve za šta su se žene izborile šezdesetih, kako bi i mi sada bile jednak deo pri stvaranju bolje budućnosti nekim novim generacijama.

Nikada nisam naišla na naslov “Žene u gimnazijama”, a da to nije bila vojna i nadam se da jednog dana neće biti potrebe ni za posebnim sekcijama kao što su žene u IT svetu.

Moje putovanje počelo je pre više od 8 godina, još uvek traje i s godinama postaje samo zanimljivije.

Možete me zvati Steve, Stephanie ili Slađana, nije me briga, dok god mogu da kroz svoju karijeru istražujem sopstvene potencijale, napredujem i odrastam zajedno sa njom.

Inspirisano:

https://www.ted.com/talks/dame_stephanie_shirley_why_do_ambitious_women_have_flat_heads
https://www.youtube.com/watch?v=TYwI-qM20x4
https://www.ted.com/talks/christopher_bell_bring_on_the_female_superheroes
http://www.computerscience.org/resources/women-in-computer-science/

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Slađana Pajić

Frontend Developer @Quantox Tehnology
mm

Diplomirala na Visokoj ICT, Internet tehnologije smer. Ima više od četiri godine iskustva kao Web Developer.
Trenutno zaposlena u Quantox Tehnology, gde radi i uči JavaScript Framework-e.
U slobodno vreme uživa gledajući filmove, vremenu provedenom u prirodi, lokalnom pabu ili u ulozi tetke.

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије