Bankarstvo u modernom IT dobu

Share

Mogućnost da se finansijske transakcije obave gde god i kada god. Prilika da korisniku banka uvek bude tu, praktično u njegovom džepu. Sve to postalo je moguće u Srbiji onog trenutka kada je otvorena Telenor banka. Od tada, to je najbrže rastuća aplikacija u kategoriji finansija u regionu, što nedvosmisleno govori da je upravo sinergija dostupnih usluga putem mobilne aplikacije i Internet bankinga razlog zbog kojeg se korisnici sve više okreću korišćenju usluga Telenor banke.

Mi smo prva potpuno onlajn banka, jedina u regionu, gde ne morate nijednom da dođete u filijalu. Ta reč „potpuno“ označava suštinsku razliku. Ne samo osnovne bankarske poslove poput plaćanja računa i uvida u stanje, nego baš sve možete da obavite onlajn – otvaranje štednje, biranje broja računa, upravljanje karticom. Druga prednost je u pristupu, jer smo se fokusirali na potrebe korisnika i time smo se vodili prilikom kreiranja proizvoda. Aktivno uključivanje korisnika tokom svih faza razvoja rezultiralo je da naši proizvodi budu intuitivni i jednostavni za korišćenje.

Kada su banke postale digitalne? U čemu je razlika?

U svetu, klasično bankarstvo odvijalo se samo u filijalama, a kada se pojavio internet, razvilo se internet bankarstvo. Razvoj internet bankarstva vodio je ka kompromisima, pa je samo podskup bankarskih servisa prebačen na internet jer su sistemi banaka u stvari napravljeni za filijalu. Popularnošću mobilnih telefona, bankarske usluge i servisi se prebacuju i na ovu platformu jer to postaje važna potreba klijenata! To je vodilo do dodatnih kompromisa.

Sa Telenor bankom bilo je potpuno obrnuto. Zajedno sa korisnicima definisali smo idealno iskustvo, a onda smo se vratili u regulatorne okvire i IT izvodljivost kako bismo napravili servis koji je najbliži tom idealu. Danas, najpotrebnije korisničke bankarske usluge dostupne su na mobilnom telefonu, a onda dodamo još ponešto na internet. Od širokog skupa ide se ka još širem na web-u. Naše rešenje napravljeno je s vizijom mobilnog telefona kao primarnog kanala komunikacije korisnika sa bankom. To je jedna od glavnih razlika i to će naročito biti vidljivo u budućnosti.

Osluškivanje potreba korisnika na putu razvoja Telenor banke

Telenor banka je retail banka, što znači da smo orijentisani ka korisnicima. Veoma nam je važna stalna komunikacija koju imamo sa njima putem svih dostupnih kanala kao što su korisnički centar, lajv čet u aplikaciji, imejl i društvene mreže. Ovaj dijalog nam omogućava da konstantno unapređujemo naše usluge, ali nam daje i dobar uvid u potrebe koje korisnici imaju.

Jedinstvene bankarske inovacije

Slanje novca na imejl ili broj telefona, inovacija je koja pomera granice korisničkog iskustva, a bankarstvo čini lakim i dostupnim svakome. Sigurno se pitate kako je to moguće? U razvoju ove jedinstvene usluge na našem bankarskom tržištu vodili smo se potrebom ljudi – da što je moguće više pojednostavimo ovu vrstu transakcije koja je ranije zahtevala veliki broj podataka o uplatiocu i primaocu, i određeno vreme korisnika da je realizuje. Ovakva vrsta usluge, koja je napredna i za veliki broj zapadnih zemalja, „deli“ obaveze uplatioca i primaoca tako da svako obavi deo posla koji od njega zavisi. Da biste poslali nekome novac na broj mobilnog ili imejl dovoljno je da u aplikaciji Telenor banke izaberete ovu uslugu, unesete željeni iznos i iz svog imenika u mobilnom telefonu odaberete primaoca ili upišete njegovu imejl adresu. Na ovaj način, pojednostavili smo slanje novca i učinili ga dostupnim 24/7, a ukoliko je broj mobilnog telefona ili imejl primaoca registrovan i povezan sa računom u Telenor banci, prenos će biti izvršen automatski. Ukoliko to nije slučaj, primalac će dobiti uputstvo kako da podigne svoj novac onlajn i prebaci ga na željeni račun.

Drugi primer je menjačnica. Zamislite situaciju u kojoj želite da kupite evre i da ih stavite na štednju. Imate dinare u svojoj banci, ali nećete da kupite evre onlajn jer vam je u toj banci skupo. Ne možete da podignete čitav iznos u dinarskoj protivvrednosti odjednom na bankomatu jer je dnevni limit manji. To znači da morate da odete u filijalu, čekate u redu, uzmete dinare, odete u menjačnicu i zamenite ih. Potom se vratite u banku jer drugi bankomati nemaju cash in opciju, i uplatite novac na račun. To je realno korisničko iskustvo u Srbiji, svi smo ga doživeli. U Telenor banci, umesto dva odlaska u filijalu i jednim u menjačnicu, sve ovo možete da završite u nekoliko klikova na svom mobilnom telefonu. Između ostalog, po menjačkom kursu Telenor banka je konkurentna čak i klasičnim menjačnicama, a povoljnija od drugih banaka.

Još jedna naša jedinstvena usluga je priliv novca iz inostranstva bez provizije, iz bilo kog dela sveta u pet valuta: evro, dolar, funta, franak i norveška kruna.

Ostati u korak s vremenom

Sektor bankarskih usluga i razvoj mobilnih tehnologija izuzetno je dinamično polje, a sinergija telekomunikacijskih i bankarskih servisa omogućila je da u realnom vremenu korisnicima ponudimo bankarske proizvode i usluge koje su u skladu sa zahtevima naših korisnika i tendencijama na tržištu. Konstantno osluškujemo potrebe korisnika, a kako se danas navike i tržište brzo menjaju, rešeni smo da se menjamo zajedno.

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Marko Carević

Direktor marketinga @Telenor Banka a.d.
mm

Marko obavlja funkciju direktora marketinga u Telenor banci, gde je zadužen da obezbedi maksimalan sinergijski efekat bankarskih i telekomunikacionih rešenja.

Kao neko ko je od samog početka uključen u finansijske servise Telenora, Marko je odigrao presudnu ulogu u vođenju svog tima i podršci kompaniji u procesu transformacije koja je prethodila osnivanju Telenor banke. Marko (rođen 1985.) je završio magistarske studije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, na katedri za telekomunikacije. Počeo je profesionalnu karijeru u Telenoru Srbija, gde je bio deo Telenor-ove M&A inicijative u finansijskim uslugama. Bio je zadužen za vođenje proizvoda u e-poslovanju, platne usluge, prvenstveno e-top-up kanale i razvoj sistema plaćanja računa, kao i za VAS usluge. 2011. godine stupio je na dužnost menadžera finansijskih servisa, zadužen za usluge mobilne trgovine.

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије