Iza svake ljepote i harmonije stoji matematika

Share

Ja sam Jovana Romčević Šukalo, arhitekta, designer, developer i još po nešto.

Volim da se smijem a najljepše se smijem uz svoju porodicu, ćerku Maju, sina Marka i supruga Bojana.

Vozim bicikl, radim jogu, volim baštovanstvo, fotografiju. Moja velika ljubav je pozorište i scenografija.

Ja učim svaki dan!

Svako veče shvatim da je dan prekratak da bi se postiglo isplanirano.

Moje putovanje kroz IT-svijet nije konvencionalno i uobičajeno. Priznaću da je rezultat okolnosti i promišljanja. Ipak, čini se kao dobra odluka iskoristiti svoje potencijale, trenutne prililke i upoznati nove oblasti. Sve ostalo je pitanje volje, rada i uloženog vremena.

Obzirom na prilike u arhitekturi na našim prostorima koja se meni trenutno ne sviđaju, odlučila sam da pronađem profesiju koja će biti bliska mojim afinitetima: lijepa, konkretna, stvaralačka i funkcionalna. Sve ono što je i arhitektura.

„Prelazak“ sa stvarnog, trodimenzionalnog prostora u virtuelni, u kome sada djelujem, nije bio lak. Osim obaveze da se usavrše tehničke vještine, dobro organizuje zbog porodičnih obaveza, ja sam morala da zanemarim nešto što mnogo volim – arhitekturu!

Moja inspiracija je bio Miloš Dimčić, a o tome šta on radi možete vidjeti na linku.

Ipak, ja ne razvijam softwere i odlučila sam se za dio IT-a koji je mnogo bliskiji široj populaciji. Sva moja iskustva i znanja iz arhitekture su se vrlo dobro uklopila u priču o UX/UI design-u. Poimanje virtuelnog prostora u kome sve više provodimo vremena je vrlo analogno relanom, trodimennzionalnom u kome živimo. Danas je internet, aplikacije, online kupovina i e-bankarstvo neizostavni dio svačijeg života. Nakon design-a koji mi je bio manje stran logičan slijed je bila njegova implementacija. Za to je bilo potrebno naučiti code.

Code i „crni ekrani“

Iza Svake Ljepote I Harmonije Stoji MatematikaDa bih opravdala svoju trenutnu poziciji front-end developera morala sam da usavršim tehničke sposobnosti i naučim da kodiram. Tu figurira matematika, tačnije logika mnogo više od boja i skica.

Osim što učim preko online kurseva i tutorial-a dosta čitam stručnu literaturu, blog-ove, pratim najnovije trendove. Najproduktivniji vid učenja su, ipak, praktični i realni zadaci. Godinu dana sam se usavršavala kroz programe praksi i ljetnih škola kao što je Web design Internship (OGO Sense), AngularJS ljetnja škola  (COMTRADE), stručna praksa u DVC Solutions-u.

Trenutno najviše  koristim HTML, CSS, JavaScript kao osnov client-side programiranja. Na raspolaganju je mnoštvo biblioteka, framework-ova i drugih razrađenih sistema. Sarađujem sa kolegama iz backend-a i zajedno radimo na razvoju aplikacija.

Poznavanje design koncepta moj posao developer-a čini mnogo smislenijim i kvalitetnijim.

Trenutno radim na aplikaciji za širu upotrebu. Trebalo bi da zadovolji najviše standarde funkcionalnosti i isprati trendove u design-u. Kompleksnost zahtjeva saradnju cijelog tima koji čine designer-i i programeri. Saradnja i razumjevanje tima kao i razmjena energije je vrlo važna. Kao i do sada, i ovaj projekat je izazov u kome će se naučiti mnogo novog. Vjerujem da će cijeli tim, nakon osvrta biti zadovoljan postignutim.

Moj projekat „IT i ja“

Ja nisam formalno učila programiranje, nisam pohađala mnogo kurseva, niti završila fakultet iz IT oblasti. To nije rijedak slučaj, što ne znači da je taj put lak. Za mene je bio pun odricanja i neprospavanih noći. Kao majka, morala sam da kradem vrijeme od svoje djece, što mi je užasno smetalo. Postojali su dani kada sam se osjećala kao Sizif i nisam vidjela niakakav napredak. Dani kada se pogledam u ogledalo i zapitam: „Šta ja to radim?!“

Moja velika podrška i ohrabrenje je moj suprug. On najčešće vidi moj progres prije mene, kritikuje me kada zalutam i izvede djecu u šetnju kada ja učim. Generalno, kroz moj projekat „IT i ja“ imala sam veliku podršku šire porodice u praktičnim i moralnim oblicima. Bez baka servisa i joker-a zovi to ne bi bilo izvodivo. Upoznala sam sjajne kolege koje su uvijek spremen da podjele znanja, skrenu pažnju na negativne aspekte mog rada, ali i pohvale moj napredak. Ljude koji su ohrabrivali moj trud i motivisali me. Do sada sam rijetko sretala one koji su bili podrugljivi i negativni.

Zadovoljna sam i ponosna svojim dosadašnjim putem i spremna da nastavim dalje još bržim tempom.

Ipak, najviše volim

Subotnje jutro i skakanje po krevetu sa svojom djecom! To je moj relax, tajna uspjeha, život pun smisla.

Kada Maja kaže: „Moja mama pravi Internet“.

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Jovana Romčević Šukalo

Frontend Developer @DVC Sulutions
mm

Rodjena 1984. 02. juna u Novoj Gradišci.  Živjela je u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Njemačkoj. Diplomirala je na Arhitektonsko građevinskom fakultet u Banjoj Luci na odsjeku Arhitektura. 

Od 2009-e je gospođa Romčević Šukalo majka djevojčice Maje i dječaka Marka. Od 2014. se usavršava na polju web design-a i frontend development-a. Trenutno radi na razvoju aplikacija kao frontend developer u DVC Sulutions-u.

Njena velika ljubav je pozorište i fotografija. Radila je kao koscenograf na nekoliko projekata kojih se rado sjeća: predstava „Narodni poslanik“ u Narodnom pozorištu Republike Srpske i serija „To toplo ljeto“.

Kao arhitekta je radila manje projekte enterijera i idejnih projekata. Naročito je ponosna na idejno rješenje za Muzej lutaka u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије