Da li ćemo uskoro svi imati 3d štampače u kući?

Share

Nalazimo se u veku ubrzanog razvoja informacionih tehnologija, u kome dolazi do masovnog formiranja novih zanimanja. Jedno od njih je 3D dizajner. To je profesionalac koji pravi 3D modele za potrebe prezentacije arhitekture, enterijera, za game design,  film ili video produkciju, isto tako i 3D modele za potrebe medicine, nauke i proizvode industrijskog dizajna.

Danas novi proizvodi nastaju prvo kao 3D maketa pa tek posle ispitivanja tržišta idu u fabričke pogone u proizvodnju.

Nije neobično da firme poseduju 3D štampače, koji mogu za kratko vreme da odštampaju 3D model. Kako potreba za njima raste, tako im opada cena. Pitam se da li ćemo uskoro svi imati 3d štampače u kući?

Proizvodnja 3D modela je rasprostranjena u skoro svakoj industriji. Ako u nekoj i nije našao primenu, pitanje je trenutka kada će se to desiti.

3D dizajn omogućava bolju prezentaciju proizvoda i bolje sagledavanje budućeg produkta, tako da jedan arhitekta može imati jasan prikaz svog projekta i kako će on izgledati uklopljen u okolinu.

Za razliku od drugih zanimanja, gde ponuda i potražnja stalno variraju, potražnja za 3D dizajnerima poslednjih godina raste.

Iako su algoritmi za 3D modelovanje kompleksni, njihovo učenje je brzo i jednostavno. To je benefit koji smo dobili razvojem softvera, ali i hardvera. Danas možete savladati 3D softver za samo mesec dana obuke, posle koje sledi lično usavršavanje od oko 2 meseca. Posle 3 meseca možete uzeti učešće  na tržištu posla i pridružiti se zajednici 3D modelara.

Još jedna korist od 3D veština je ta što možete raditi od kuće za razne klijente koji su bilo gde u svetu.

3D industrija ubrzano zauzima svoje vodeće mesto u mnogim sferama.

Napredak koji je mene najviše impresionirao je 3D štampanje ljudskih organa. Zamislite koliko ljudi se vozi u trolejbusu pored vas, a ima u sebi ugrađen 3D model nekog dela tela.

Unapred se radujem danu kada ću gledati neki omiljeni 3D film dok mi se na 3D štampaču štampaju nove japanke.

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Vesna Živković

Autodesk Certified Professional @Webit
mm

Vesna Živković nosi zvanje Autodesk Certified Professional. Predaje 3ds Max preko 15 godina, to fenomenalno radi i u tome iskreno uživa. Pored ljubavi prema Maxu, Vesna ima odlično oko za fotografiju, te ćete je često naći kako se penje na nepristupačna mesta ne bi li uhvatila savršeni ugao. 

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије