Inspiraciju najviše nalazim u rešavanju problema

Share

Davno je bilo kad sam slušala svog tatu kako nekom kolegi govori u slušalicu “E onda kad insertuješ, onda džojnuješ te dve tabele, a za ovo drugo onda napišeš triger…”. Tada nisam znala ovo što sada znam – da ću izabrati istu profesiju i da put do izbora neće biti pravolinijski. IT mi je uvek bio privlačan, ali bilo je i drugih zanimanja koja su me interesovale. Iako me je okolina na razne načine odvlačila od toga, na kraju je izbor ipak pao na programiranje.

Prepreke su bile razne, bilo je neophodno da se dokažem drugima, a najviše sebi, jer sam imala izvesne sumnje – da li su zapravo moje znanje i veštine dovoljno dobre da zaslužim poverenje poslodavca? Da li sam došla do granice svojih sposobnosti ili mogu da pomerim tu granicu? Takođe, izazov je bio i doći, snaći se i dokazati u okruženju koje se pretežno smatra “muškim klubom”.

Onog trenutka kad sam shvatila da na svetu ne postoji ništa što bih više volela da radim od ovoga, znala sam da je to – to i da sve što treba je da prosto sednem i radim to što volim i stvari će početi da se dešavaju. Na moju veliku radost, tako je i bilo.

Bez obzira na to što su mi fakultetska iskustva bila pretežno u back-end tehnologijama, na svom prvom poslu sam shvatila da više želim da se krećem u front-end smeru. Učila sam JavaScript kroz razne tutorijale, blogove, “The Good Parts” bibliju, snimke sa konferencija, ali naravno, konkretan rad na projektima je značio najviše. Obim posla i odgovornosti su rasle, a moje znanje i iskustvo je napredovalo.

Iako je naziv moje pozicije front-end developer, radim i na serverskoj i na klijentskoj strani aplikacije CARFAX koja sluzi za prodaju polovnih vozila. Na serverskoj strani trenutno koristim Node.js, a na klijentskoj Backbone, Browserify, Compass, Handlebars… Svakodnevno se susrećem sa mnogo drugih frameworka i npm modula, a u proteklih nekoliko meseci najviše proučavam ES6 i HTTP/2.

Inspiraciju Najvi E Nalazim U Re Avanju Problema

Inspiraciju najviše nalazim upravo u rešavanju problema. Volim osećaj kada se susretnem sa zadatkom koji u prvom trenutku izgleda kompleksno i obimno, a onda ga sagledam sa više strana, rastavim i rešavam deo po deo. Svaki dobro obavljen posao mi je najveći podstrek za dalje.Svojim najvećim uspehom smatram to što se u našim uslovima bavim poslom koji volim, što radim u sjajnoj firmi sa sposobnim ljudima od kojih svakog dana mogu nešto novo da naučim.

Baterije punim igranjem Katana i Cards against Humanity sa društvom, bingeovanjem neke od 150 serija koje aktivno gledam pod ćebetom, putovanjima i čitanjem gomile internet trivije.

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Lana Petković

Front end Developer @Vast
mm

Lana Petković je dvadesetpetogodišnja ljubiteljka JavaScripta. Smatra da suština uvek treba da bude iznad stila, a kad ne programira uglavnom klikće na clickbait naslove na Buzzfeedu i zamišlja sebe u situacijama koje se apsolutno nikada neće desiti.

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије