Ljubav prema novim tehnologijama – od majke do ćerke

Share

Svoj prvi kompjuter sam dobila u 6. razredu osnovne škole.  Od tog trenutka vikende I raspuste sam provodila igrajući igrice po ceo dan. Već sa 12 godina sam maštala kako ću jednog dana praviti baš ovakve igrice. Moje naredno obrazovanje išlo je u tom smeru, upisala sam gimnaziju I nakon toga FON, smer Informacioni Sistemi i Tehnologije. Ovo čini moju pricu nekako “običnom”.  Ali sled događaja koji je doveo do toga da ja dobijem svoj prvi kompjuter je itekako neobičan.

Mnoga deca razvod roditelja doživljaju kao užasnu i potresnu stvar i on uglavnom to i jeste. Ja sam razvod svojih roditelja doživela malo drugačije. Moj otac je patrijihalno vaspitan čovek i ženu je uvek video kao domaćicu i majku. Kada je upoznao moju mamu, ona je bila student Biološkog fakulteta, ali zahvaljujući njegovom uticaju, studije je napustila na drugoj godini da bi se posvetila porodici. Devet godina kasnije, našla se u situaciji da, bez diplome i ikakvog radnog iskustva, mora da izdržava dve ćerke. Svoju karijeru je započela kao čistačica u IT sektoru jedne državne firme. Četiri naporne godine kasnije, zaposlila se u istoj firmi kao programer. Umesto da se zadovolji bilo kakvim poslom (ipak je imala dve male ćerke kod kuće), mama je u svojoj 35. godini upisala informatiku i sada može da se pohvali sa diplomom FON-a i završenim masterom. Kao primer imala sam mamu koja je radila i do 11 sati dnevno da bi postigla sve što je postigla. Pokazala mi je da mogu da budem šta god da želim i da ne dozvolim da me bilo ko ubedi u suprotno.

Od nje sam dobila prvi kompjuter. Njene kolege su mi instalirale igrice koje sam kasnije želela da programiram, a provela sam celo detinjstvo testirajući ih. smiley

Blog 2a 2

 

Zahvaljujući maminom uticaju, ja nisam čekala 35. godinu da krenem da se bavim programiranjem, već sam se 24 zaposlila u PSTech-u, (danas Endavi). Krenula sam sa praksom na Java projektu, a završila kao C++ developer, što nije bilo ni malo jednostavno. S obzirom na to da na fakultetu nismo obrađivali C++ tehnologiju, imala sam sreće da dodjem u firmu koja mi je tranziciju sa Jave na C++ znatno olakšala. Pored toga što poseduje bogatu bibliotku, Endava je organizovala interne kurseve iz raznih tehnologija, te sam ja kenula na C++ boot camp. Ovo mi je omogućilo da naredne dve godine radim kao C++ developer na jednom od najuzbudljivijih projekata na kojem sam ikada radila.

I dalje ne programiram igrice, ali radim sa divnim ljudima u kompaniji koja pruža mnogo mogućnosti. Možda je sledeća baš Unreal Engine boot camp smiley. Svakako, mislim da bi dvanaestogodišnja ja bila jako zadovoljna.

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Valentina Savić

Senior AM Engineer @Endava
mm

Prethodne tri godine Valentna je radila u Endavi kao C++ i Java programmer. Iz Obrenovca je, ali živi na Novom Beogradu sa dva cimera – Thorom I Lokijem, njenim mačkama. Kada joj vremenski uslovi dozvoljavaju, na posao ide biciklom. U slobodno vreme, ako nije na pivu sa društvom ili na treningu, gleda serije, igra igrice na Xbox-u ili čita knjige, zavisi od toga koliko je umorna. Nedostatak fizičke aktivnosti tokom radnog dana nadoknađuje na svirkama i muzičkim festivalima.

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије