IT u oblaku, sledeća granica…

Share

Pokušaću u ovom blogu da opišem šta je to Cloud (oblak) u IT-u i  zašto je to novi (modni?) hit. Pada mi na pamet naslov sjajne zbirke “Oblak u pantalonama”, Majakovskog, kao moj pokušaj da se ukalupi ono što je promenjivo i samo podseća na nešto drugo. Na Internetu postoji na stotine objašnjenja – probaću da dodam moje skromno viđenje cele stvari.

It U Oblaku Slede A Granica

 

Zamislite da je svaka “jedinica”, svaki delić, bilo softverski ili hardverski detalj, jedna kapljica vode. Sve što predstavlja neku misao ili materiju, svetlosni impuls, bit, ili uopšte elektromagnetni talas, da sve to predstavlja najmanji deo, a opet celinu .  Sa bezbedne razdaljine, kao i oblak na nebu, videće se da se izgled  menja stalno, neprimetno… Celina je tu, ali izgled varira i to u sekundama. Sve je na gomili, ali opet, gde tačno, sa čim je povezano, zavisi od “vetra”, tj potreba korisnika.

 

U svakom slučaju, postoje tri osnovna tipa Cloud-a, prema uslugama koje pruža:

  • Sneg (IaaS): na engleskom glasi “Infrastructure as a Service” i iznajmljuje vam se hardver (npr. kompjuter, disk, memorija, procesor), manje softver (operativni sistem), a kako ćete to povezati u smislenu celinu i uopšte koristiti, zavisi od vas.
  • Grad (PaaS): u ovom slučaju se ide na to da vam se na određeno vreme proda tzv platforma: već sve “skockano” da sami pišete programe, snimate filmove ili na primer napravite sopstvenu igricu za mobilni telefon.
  • Kiša (SaaS): na kraju, ali vrlo bitno (čitajte isplativo) jeste iznajmljivanje softvera – lep primer su npr. chat programi (skype, wapp, viber) – gde se čuvaju poruke?  Na koji način stižu do odredišta? Odakle  tolike reklame? Koga briga, oblak je to smiley.

Takođe, prema tome ko koristi resurse, postoje četiri osnovne podele Cloud-a:

  • Kumulonimbus (Privatni Oblak): najčešća vrsta, korporacija ga podigne za svoju internu upotrebu, i potpuno kontroliše sve resurse/kapljice, računajući i pristup.
  • Nimbostratus (Javni Oblak): potpuna suprotnost, za određenu sumu, pristupačanu svima, korisniku se čini da su svi resursi koje koristi samo njegovi.
  • Stratokumulus (Mešoviti Oblak): korporacija ima oba gore navedena oblaka, ali može resurse da “šeta” između svojih korisnika i kupaca, tj javnih korisnika.
  • Cirus (Zajednički Oblak): najređi tip, kad se više korporacija udružuju u jednu organizaciju i onda se i oblaci spajaju.

Types Of Cloud Computing

Koje su prednosti rada u oblaku? Mnogostruke: smanjenje troškova poslovanja (kroz optimizaciju hw/sw), ogroman broj trenutnih mogućnosti (kroz već unapred pripremljena okruženja), brz prelazak iz testa u proizvodnju (često samo jedan pritisak na miš), jednostavan pristup sa bilo kog uređaja (laptop, desktop, tablet, mob), itd, itd.

Naravno, postoje i mane, za neke upotrebe nepremostive: prva je bezbednost jer nikad ne znate gde se nalaze vaši (osetljivi) podaci – bilo je bezboj primera krađa npr. ličnih podataka, u koje spadaju i golišave sličice, pa do “curenja” poverljivih podataka (CIA, snajka, CIA). Ne treba zaboraviti jaku zavisnost od rada mreže, gde i mali prekid ili neupotrebljivost jednog dela, dovodi do “pada” celog sistema.

U našoj kompaniji koristimo privatni oblak zasnovan na  HPE CS 9VMWare platformi, a u planu je podizanje OpenStack / KVM testnog rešenja.

Dakle, ovo je moj sažet pogled na ovu materiju, nadam se da sam zainteresovao (potencijalnog) čitaoca ili čitateljku, a za dalje pogledajte ove zanimljive linkove ispod:

Vikipedijina strana na srpskom

Najbolji Cloud provajderi

Deset najboljih alata za rad sa Cloud-om

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Nebojša Bogdanović

Senior Enterprise IT System Expert @Telenor Common Operation
mm

Nebojša Bogdanović je prvenstveno zaljubljenik u IT. Svoju ljubav prema IT oblasti je pronašao tokom studija na Elektronskom Fakultetu u Nišu, smer Računarska Tehnika.
Sistem administrator već 18 godina i od početka radi sa Linuxom. Nebojša rado deli svoju ekspertizu i iskustvo sa kolegama. Već 10 godina radi sa VMWare-om a poslednje dve godine fokusira se na Could tehnologije. U slobodno vreme uživa u dobroj knjizi i sportu.

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије