Isprogramirajte vašu budućnost!

Share

Mnogi mogu da se pronađu u ovoj priči

Završna godina fakulteta, a ja i dalje nemam mnogo dodirnih tačaka sa IT-jem. Iskreno, misila sam da neću tako nešto ni raditi. Nisam čak ni znala šta sve obuhvata IT. Učila sam na fakultetu razne tehničke predmete, elemente programiranja, druge povezane stvari, ali nisam imala prilike da vidim nešto konkretno i opipljivo.

Sa druge strane, jako je velika dinamika sa ispitnim rokovima i obavezama, da možda i ne stignemo ni malo da razmislimo da li to što smo učili može da nam bude zanimljivo i da se posvetimo nekom delu svega toga.

Konačno – buđenje

Tako sam i ja učila razne delove IT-ja, učila sam i prelazila preko mnogih predmeta samo da bih to što pre završila i nisam stigla da se prepoznam u tome.

Konačno, zahvaljujući nekim predmetima na završnoj godini fakulteta, probudila se u meni želja da naučim nesto o tome i počela sam da razmišljam šta ću raditi u životu, čime ću se baviti.

Strašni prvi korak napred

Prijavila sam se sasvim slučajno za praksu u jednoj firmi, sa namerom da se malo upoznam sa HTML-om, CSS-om i sličnim stvarima. Da vidim šta se tu radi i da li mi se sviđa i da li mogu tu da se pronađem. Naučila sam neke osnovne stvari vezane za HTML i CSS, dosta toga zbog pomenutih predmeta na završnoj godini, ali sam i pored toga malo i sama učila. Ipak, znala sam vrlo malo.

I dalje se sećam tog dana kada sam otišla na razgovor za praksu – za 5 minuta naučila više praktičnih stvari nego za sve godine studiranja. Pre nego što je počeo razgovor, videla sam neke programere kako rade za svojim računarima, a kad sam pogledala u monitor nekih od njih skoro da sam se zaledila. Jedva sam nešto prepoznavala od onoga što su kodirali, osetila sam dodatnu tremu od razgovora, možda čak i neku vrstu straha.

Moram priznati, bilo me je sramota koliko sam malo znala. Ali, me je to i motivisalo da počnem ozbiljno da učim i da se angažujem na tom polju.

Mogu i ja da stvarim (svoju) budućnost

Neko je jednom rekao: “Najbolji način da predvidite budućnost je da je stvorite.” U potpunosti sam saglasna sa ovim – u današnje vreme, zahvaljujući Internetu, svako može da nauči nešto novo i da izgradi sebi put.

Tako sam i ja odlučila da stvaram svoju budućnost- počela sam, učila, trudila se… Posustajala, ali ne i odustala. Znala sam da rezultat mora doći, da je važno samo da idem dalje.

Daa, i rezultat je došao. Posle godinu dana sam počela u istoj toj firmi kao praktikant i naučila sam mnogo toga, možda ni sama nisam svesna koliko. Imam još mnogo toga da učim, moram još da se trudim i da se pomučim, ali neću odustati. Sada već znam da sam na pravom putu, nemam dilemu.

Šta je važno, koji je prvi korak

Bitno je početi. Sasvim je nebitno da li ćete (na)učiti preko Interneta, nekog kursa, na fakultetu, na neki drugi način… jedino je bitno da se angažujete oko toga i da zagrejete stolicu, da pretražujete po Internetu raznu literaturu, tutorijale, šta god poželite, izbor je veliki.

Jedino je važno da ako krenete, da ne (odu)stajete, da sami sebe motivišete da idete dalje i da učite više, da vežbate to što učite. Jedino vežbom i samo vežbom možete nešto postići kad je u pitanju programiranje, ali i sve ostalo. Rezultati će doći onda vrlo brzo. Rezultati će sigurno doći.

Koliko stvarno želite

Svakome koga iole zanima programiranje preporučujem da se pokrene, korak po korak da uči i razvija se, jer u tim linijama kodova se krije nešto što možeš sam da stvoriš. U toj vezi sa kodiranjem može da se rodi i ljubav prema ovom poslu i želja za više znanja i izazova.

Zato je bitno da se malo zapitamo šta je to što učimo, šta nas tu posebno zanima, a onda da se pokrenemo i pokažemo koliko to stvarno želimo. U stvari, treba da se angažujemo i da izgradimo sami svoju budućnost, a to ćemo uraditi samo na jedan način- radom, trudom, zalaganjem, angažovanjem.

Samo dve stvari su važne- krenite i nemojte da stajete.

Svaki put kad vas pitaju da li možete da uradite neki posao, kažite da možete. A onda se uposlite i saznajte kako to da uradite.“ – Teodor Ruzvelt

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Magdalena Obrenović

Front End Developer @Quantox Technology
mm

Završavam studije na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku, smer Informacione tehnologije. Prethodnih šest meseci sam bila praktikant u firmi Quantox Technology kao Front End Developer, a sada zvanično i radim tamo. Slobodno vreme provodim sa prijateljima i porodicom, a kad imam vremena volim da čitam knjige i gledam filmove.

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије