Automatizacija korporativnog izveštavanja – Excel ili …?

Share

Ono što je u 19.veku bila parna mašina, a u 20. veku motor sa unutrašnjim sagorevanjem, danas su informacije. Ko bolje vlada informacijama, prvi stiže do cilja. Mi u Srbiji često mislimo kako je sve to nebitno, kako su uspeh i neuspeh nešto što je ljudima predodređeno samim rođenjem. A prilike  se samo ređaju i što je najgore prolaze pored nas.

A da li može da radi ovo …

Korporativni klijent iz Srbije pozvao nas je u goste. Na veb aplikaciji koju su ranije koristili hteli su nešto zanimljivo da nam pokažu. Rekli su kolegi da preuzme miša u svoje ruke i da ih pažljivo sluša: „Sada klikni tu, pa levo, pa klikni tu, pa desno pa klikni tu ….. neeeee, šanel , šanel ,brzo“.

Svi smo stali u čudu, gledali se i pitali: „Šta je sada to šanel, možda parfem, ali kakve veze sada parfem ima sa ovim kliktanjem po aplikaciji, bolje da ćutimo, možda neka nova tehnologija koju nikada nismo videli?”.

Naravno, bilo je u pitanju dugme “Cancel” na koje je trebalo kliknuti.

Usledilo je pitanje: „A da li može ja da mu kažem šta hoću, a on sve to da radi bez da ja kucam na tastaturi?”, gledala je u monitor dok je pitala.

Odgovor je naravno: DA!

Danas je već, kada je IT oblast u pitanju, odgovor u 99 % slučajeva uvek da, i gotovo da nema šta nije moguće.

Često su klijenti ti koji nisu svesni potencija koji poseduju u okviru svoje organizacije.

Bilo da su u pitanju Excel VBA skripte koje drastično uvećavaju mogućnosti onoga što Excel može da uradi ili je u pitanju SQL Server Reporting Services za koji mnogi klijenti i ne znaju da ga poseduju, mnoga rešenja su uvek tu negde oko nas, a da mi za njih ne znamo ni da postoje.

Pa gde je tu korporativno izveštavanje…

Korporativno izveštavanje se u Srbiji najčešće svodi na niz nepovezanih Excel izveštaja koji se popunjavaju unosom podataka u tabelu. Takve tabele, sa unetim vrednostima se kasnije pošalju vođi tima, koji opet odrađuje unose i šalje to dalje svom pretpostavljenom.Ukoliko je neko nešto pogrešio ili je u međuvremenu došlo do izmena, sve se radi iz početka.

U korporacijama koje posluju u Srbiji SAP je jako često najpoželjnije ERP rešenje. U ovakvom okruženju izveštavanje se odrađuje tako što se određeni podaci eksportuju u Excel tabele. Nakon toga sledi polu-ručno sređivanje podataka primenom dobro poznatih Excel formula.

„Zdravo, zdravo, kako si…? Nego, opet isto, da li bi mogla da dođeš do mene, i znam da je hiljaditi put da te ovo pitam, da mi pokažeš kako radi VLOOKUP Excel funkcija…“. Dok mu ona to objašnjava po hiljaditi put on gleda zamišljeno kroz prozor i misli:„Ovaj Excel i LOOKUP, ko to samo izmisli, samo mene da muči…”.

Rešenje svih problema i putevi automatizacije korporativnog izveštavanja

„Ja ne volim da kucam, više volim da klikćem!“ – rekao je direktor prodaje, kao odgovor na pitanje developera „Da li imate neke posebne zahteve?”.

Jedan od RDMS sistema na kojem korporacije u Srbiji najčešće skladište svoje podatke je Microsoft-ov SQL Server. Kada klijenti instaliraju SQL Server sa njim dobijaju i mnoge druge alate. Jedni od najkorisnijih, a u isto vreme i najmanje iskrorišćenih jesu SSRS ili SQL Server Reporing Services – alat za kreiranje dinamičkih korporativnih izveštaja.

Za razliku od sistema za izveštavanje koji se sastoji od Excel tabela koje se čuvaju na lokalnim računarima klijenta, SSRS nudi integrisan sistem koji sve izveštaje čuva na jednom mestu. Izveštaji su dostupni putem interneta u bilo koje doba dana ili noći. Ponovno pokretanje izveštaja odrađuje se klikom miša na parametre poput pregleda bilo kojeg internet sajta. Omogućen je izvoz podataka u svim popularnim formatima: Excel, PDF, XML, Word. Moguće je napraviti izveštaj na takav način da on izgledom bude identičan sa bilo kojim već postojećim Excel fajlom.

Od strane korporacije – klijenta, odredi se jedna osoba koja bi radila sa report developer-om. Ta osoba ima uvid u to kako bi treblo da izgledaju konačni izveštaji. Zajedno sa klijentom pristupa se procesu izrade funkcionalne specifikacije. Funkcionalna specifikacija treba da odgovori na pitanje – ŠTA? Nakon funkcionalne specifikacije za izveštaj se pravi i tehnička specifikacija koja odgovara na pitanje – KAKO?

Report developer-u je od velike pomoći ukoliko od klijenta dobije i željeni izgled budućeg izveštaja u vidu excel ili pdf dokumenta – klijent prosto kaže „Želim da moj izveštaj izgleda ovako…”.

Pošto preuzme specifikacije, report developer se fokusira na analizu. On analizira kako da na najbolji, najbrži i najkvalitetniji način napravi traženi izveštaj. Tom prilikom konsultuje se i sa kolegama i isto tako pokušava da iskorist i veliku bazu znanja koju je stekao na prethodno napravljenim izveštajima. Pristupa se procesu pisanja SQL procedura koje bi trebalo da prikažu podatke u izveštaju. Nakon ispisa SQL procedura pristupamo i razvoju samog izveštaja kroz alat koji se u slučaju SSRS- SQL Server Reporting Service -a zove Report Builder. Može se desiti da u momentu kada treba da se počne sa projektom klijent nema sve podatke koji su potrebni da bi se napisala SQL procedura. Mi znamo kako taj izveštaj treba da izgleda ali ne i kako se dolazi do samih podataka. To vreme možemo da iskoristimo da uradimo dizajn izveštaja tako što ćemo umesto pravih podataka koristiti neke test podatke. Kada se izveštaj napravi, pristupa se njegovom temeljnom testiranju, gde treba da se potvrdi da su podaci koje sam izveštaj prikazuje tačni. Pošto i samklijent potvrdi da su podaci tačni, izveštaj se smatra napravljenim.

Za početak, korporacije upotrebom SSRS-a naprave integrisani sistem za korporativno izveštavanje, koji u sebi obično ima od dvadeset do pedeset izveštaja – onih najbitnijih. Na posletku, bude jako teško setiti se momenata kada smo za svaki pojedinačni izveštaj morali da radimo gomile Excel formula, provera, slanja istih unakrsno putem email-a isl. Ljudi se na bolje jako brzo naviknu.

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Jovo Krneta

BI & Application Developer@Avisto Eastern Europe
mm

Jovo Krneta je rođen 28.10.1982. u Aleksincu. U toku školovanja stekao je zvanja inžinjera za poslovnu informatiku i diplomiranog ekonomiste za berze i berzansko poslovanje. U prethodnih deset godina radio je na pozicijama finansijskog analitičara, web developera, application developera, BI developera i report developera. Zaposlen u kompaniji Avisto Eastern Europe na poziciji BI & Application developer-a.

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије