Od farmaceutskog tehničara do Backend programera

Share

Danas je velika privilegija biti srećan, voleti svoju profesiju, svoj posao i sve to upakovati u lep život. Da li ste i vi pogrešili kao mali? Birali sportove koji nisu za vas, omanuli u izboru škole, pogrešne ideje realizovali kao prave i malo skretali i lutali. Evo kako to izgleda kada neko posle prve etape školovanja za farmaceuta, uzme preokret u svoje ruke i putem matematike stigne do programera.

Iz srednje medicinske na matematički fakultet

Da, i meni se dogodilo da sam sledeći dobronamernu ideju roditelja, bez preterane analize svojih želja, upisala srednju medicinsku školu. Ispostavilo se da će mi ova škola odlično ići, bar što se uspeha tiče, pa je priprema za fakultet farmacije bila logičan sled. Međutim, pripremajući prijemni shvatam da hemija nije nešto u čemu uživam, a da me matematika ispunjava i da joj se prepuštam sa elanom. Kada sam u jednačinu unela sve varijable rezultat je bio jasan. Upisaću matematički fakultet i u toj odluci ne ostavljam prostora za raspravu.

Volela bih da je sada na redu deo u kome otkrivam kako je sve išlo glatko ali nije. Na fakultet sam došla bez ikakvog računarskog predznanja. Da bude još bolje, odrastala sam bez interneta, a u medicinskoj školi smo pod računarstvom smatrali izradu prezentacija za seminarske radove.

U svetu kodova

Jezik C, sa svojom grubom sintaksom i direktnim radom sa memorijom, bio je veoma zastrašujući i velika prepreka. Špansko selo. Ne želim da lažem, shvatiti kako jedan kompleksniji kod funkcioniše bio je težak i frustrirajući proces. Nikada neću zaboraviti kako sam jedno veče, nakon sati i sati provedenih u učenju, pokušavala da shvatim kako iscrtati znak X od zvezdica, na osnovu relacije među indeksima matrice. I iskreno, ni sama ne znam kako je došlo do tog otkrovenja ali se dugo i tupo gledanje u dvostruku petlju isplatilo. Možda baš ovde počinje onaj bajkoviti momenat kada sve postane divno, kada svaki algoritam iz skripte dobija smisao, a ja konačno dobijam potvrdu moje želje i postajem još odlučnija u svojoj nameri da završim matematički fakultet i postanem programer. Znam, fakultet, a u još većoj meri programiranje, nisu bajka i našlo se tu još nejasnih kodova zapisanih u ovom mom putu za koji sam sama pisala program ali sam uživala u svakom.

Posao programera je primamljiviji time što za njega nije potrebno završiti fakultet ali će činjenica da fakultet pruži jako dobru bazu za dalja istraživanja i usavršavanja, opravdati tvrdnju da se u radu programera koji su završili fakultet vide nijanse u kvalitetu.

Moj prvi posao – i to kao C++ programer

Svo moje ulaganje, tupo gledanje i sva otkrovenja su dobila smisao kada sam primljena na poziciju C++ praktikanta u nekadašnjem PsTech, današnjoj Endavi. Dvostruki pogodak. Dobiti priliku za start u ovakvoj kompaniji je prava naklonjenost zvezda. Drugo, veoma mi je drago da je pozicija praktikanta bila baš u C++ koji je jako moćan jezik nižeg nivoa. Uz njega se nauče kako elementi objektno orjenitisanog programiranja, tako i rad sa memorijom i stekne dublje poznavanje funkcionisanja programa. To vam daje samopouzdanje, jer kasnije znate šta se dešava “ispod haube” i kako da napišete što bezbedniji i optimalniji kod.

Takođe, na ovom projektu sam radila sa sjajnim ljudima koji su mi preneli mnogo svog znanja. Fakultet vam daje stabilne osnove, ali neophodna je dalja nadgradnja, kako znanja, tako i ličnosti. Timski rad za ozbiljnog i organizovanog klijenta pruža baš te mogućnosti i svakako je nezamenljivo iskustvo. Naš Scrum tim je bio organizovan tako da nema stroge podele na developere i testere, stoga sam, pored razvoja aplikacije, imala priliku da pišem test planove, automatske testove i radim manuelno testiranje. Sve ovo, sa akcentom na poslednjoj stavci, je dragoceno iskustvo za jednog programera.

Java Backend development kao novi izazov

Da se vratimo na početak i činjenicu da je danas privilegija biti srećan, voleti svoju profesiju, svoj posao i sve to upakovati u lep život i ako je tako ja imam tu privilegiju. Skoro sam poželela da ponovo učim i da radim nešto novo. Odluka je pala da je Java Backend development moj sledeći korak. Još jedna dobra stvar kada radite u Endavi je da imate podršku tima, a to je mnogo lakše za napredak. Menadžer  se potrudio da ostvari moju zamisao i nađe mi baš takvu poziciju i sada opet učim nove tehnologije i dajem sve od sebe da što više doprinosim timskom uspehu. Spring, Hibernate, MongoDB, pa i sama Java sa MySQL-om, sve mi je to novo, ali uz pomoć kolega, tutorijala i prethodnog iskustva, ponovo sam produktivna.

Sledeća stanica Full Stack Developer

Na kraju, taj stalni razvoj i napredak je neophodan i neizostavna stavka koja po mom mišljenju ide u paket za privilegiju u kojoj si srećan. Konstantno učenje je neophodno, čovek mora profesionalno da se razvija stičući nova znanja, jer, kako može da napreduje ako se isključivo drži poznatog? Prezadovoljna sam novom pozicijom, posebno što mi nudi mogućnost da u budućnosti ostvarim svoj naredni cilj i postanem Full Stack Developer.

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Aleksandra Vukovojac

Software Developer @ Endava
mm

Završila “Matematički fakultet” u Beogradu, smer “Informatika”.

U protekle 4 godine radi u kompaniji “Endava”. Prethodni projekat joj je bio Softphone aplikacija za veliku multinacionalnu kompaniju gde je radila na poziciji C++ developera.

Trenutno radi kao Java Backend developer na Web aplikaciji za veliku svetsku kompaniju koja se bavi proizvodnjom audio opreme.

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије