Zašto je Skram pobedio?

Share

Po poslednjoj studiji State of Agile koju kompanija VersionOne izbacuje svake godine, Skram i Skram hibridi pokrivaju više od 70 posto praktične upotrebe agilnog pristupa. Iako je upoređivanje različitih metodologija, metoda i okvira (Skram je okvir (frejmvork) a ne metodologija) klasičan primer upoređivanja baba i žaba, činjenica stoji da je Skram očigledan pobednik u agilnom ekosistemu.

Koji su razlozi za popularnost Skrama i očiglednu premoć kada pričamo o učestalosti primene?

Kao što to često biva, razlozi su mnogi i cela priča je mnogo složenija nego što izgleda na prvi pogled.

Skram je star

Skram se pojavio prilično davno. Postojao je pre nego što se termin Agilan uopšte počeo koristiti za razne pristupe razvoju softvera (i kasnije upravljanju projektima). Džef Saterland i Ken Švaber su ga predstavili svetu davne 1995. godine.

2001. godine, postao je deo ozvaničenog Agilnog ekosistema, zajedno sa pristupima kao što su Kristal (Crystal), ekstremno programiranje (XP), adaptivni razvoj softvera (ASD), metod za razvoj dinamičnih sistema (DSMD) i razvoj baziran na korisničkim funkcijama (FDD).

Kanban i svedeni razvoj (Lean) će se pojaviti kasnije (barem u svetu razvoja softvera).

Iako starost određenog pristupa ne garantuje uspeh, ipak mu daje određenu težinu. Na kraju krajeva, da pristup nije toliko dobar, njegova popularnost bi izbledela vremenom.

Dokazano radi

Ukoliko želi da zaživi, svaka nova praksa mora imati dokaz o tome da funkcioniše. Ljudi koji donose odluke u organizacijama žele da vide studije i izveštaje koji ukazuju na uspešnu primenu pre nego što uopšte uzmu u razmatranje neku novu praksu.

Skram ovo radi vrlo dobro od samog početka i prve primene Skrama u kompaniji Easel. Jedan od najpopularnijih izvora o Skramu je knjiga koja opisuje slučajeve uspešne primene Skrama – Agile Project Management with Scrum. Postoji i čitav sajt posvećen studijama o primeni Skrama.

Ukratko, ne fali dokaza da Skram radi posao.

Lagan je

Iako se mnogi protivnici Skrama ne bi složili, Skram je ustvari jedan veoma lagan okvir sa jako ograničenim brojem pravila, uloga, događaja i artefakata.

Dovoljan dokaz za ovo je koliko malo vremena je potrebno da tim počne da radi u Skramu. Za većinu timova, dovoljno je nekoliko Sprintova da Skram pokaže pozitivne efekte na njihov proces.

Naravno, ovo ne znači da će sve ići kao po loju od samog početka. Potrebno je dosta vremena da tim stvarno usvoji novi način rada i oseti sveobuhvatan pozitivni uticaj ovog okvira. Čak i zvanični Skram Vodič govori o tome.

Ipak, kad se sve sabere, Skram se lako uči i to je jedan od bitnijih razloga za njegov uspeh.

Formalizovan je

Dok svedena priroda Skrama doprinosi njegovoj popularnosti, ne smemo da zanemarimo i činjenicu da je Skram propraćen veoma jasnim uputstvima za to kako ga implementirati, kako ustanoviti osnovnu strukturu i kako različiti elementi deluju zajedno.

Ovo igra ogromnu ulogu u velikim, hijerarhijski ustrojenim organizacijama gde su menadžeri i direktori mnogo prijemčiviji za nove prakse koje imaju jasnu strukturu. Nažalost, ovo može dovesti do loših implementacija Skrama, ali takođe može doprineti i tome da organizacija usvoji Skram.

Kada već pričamo o formalnoj zrelosti Skrama, moramo se takođe osvrnuti i na veliku Skram zajednicu i zvanične Skram kurseve, sertifikate i trenere. Oni daju dodatnu težinu Skramu kao i određene garancije da će sertifikovani Skram profesionalci znati dobro obavljati svoj posao (naravno, ovo treba uzeti sa određenom rezervom).

Skram prihvata druge pristupe

U uvodu smo spomenuli Skram hibride kao sto su Scrumban (Skram + Kanban) i Skram/XP hibride koje koriste mnogi timovi i organizacije. Čak i u slučajevima koji su manje formalizovani, mnogi Skram timovi dodaju elemente iz drugih agilnih pristupa.

Sam Skram Vodič zagovara ovakvu praksu ukazujući na to da je Skram samo okvir u sklopu kojeg se mogu praktikovati različiti procesi i tehnike. U ovakvim slučajevima, Skram pomaže timovima da ustanove koji od tih procesa i tehnika stvarno i pomažu timovima.

Zahvaljujući ovoj urođenoj inkluzivnosti Skrama, ovaj okvir je opcija i za timove koji su već usvojili određene prakse i procese. Samim tim, Skram uvećava svoju potencijalnu ciljnu grupu.

Skram je komercijalan

Razlozi Skramove popularnosti koje smo dosad pokrili u ovom članku su pozitivni. Nažalost, postoji i jedan “negativan” razlog za popularnost koju ovaj okvir uživa – njegova komercijalna priroda.

Naime, kombinacija gorenavedenih faktora je doprinela tome da je Skram najčešće prvi izbor za organizacije koje žele da postanu agilne. U velikom broju slučajeva, ova želja za agilnošću se često svede na privremenu zanesenost. Ovo dovodi to toga da organizacije počnu da uvode agilni pristup samo da bi mogle da kažu da su postale agilne, sve vreme radeći po starom.

Takođe je bitno napomenuti da, u većini ovakvih slučajeva, ne manjka onih koji su spremni da iskoriste ovakvu situaciju (i naplate svoje usluge) iako je vrlo jasno da organizacije nisu iskreno spremne da usvoje Skram.

I dok postoje slučajevi u kojima čak i organizacije koje usvoje Skram zbog pogrešnih razloga uspeju da stvore prave Skram timove, mnogo češće ovo stvara Skram Frankenštajne koji su sastavni deo većine horor priča o Skramu.

Zaključak

Naravno, postoji još razloga zbog kojih je Skram postao popularan, ali se čini da su oni koje smo naveli u ovom članku najznačajniji.

 

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

VivifyScrum Team

mm

VivifyScrum je kompanija iz Novog Sada koja je razvila istoimeni softver za upravljanje projektima. VivifyScrum je originalno bio alat za saradnju za Skram i Kanban timove ali je vremenom izrastao u punokrvni softver za upravljanje projektima.

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије