Kako napraviti makeover arhitekture softvera

Share

Kako (i zašto) dolazi do promjene arhitekture softvera?

Dolazite na razgovor za posao developera u IT firmu dobre reputacije. Odjel ljudskih resursa vas je ugodno dočekao, kolege koji prolaze hodnicima se smiješe – sve se čini lijepo i stabilno.

I onda – boom. Na prezentaciji o poziciji saznajete kako je jedan od ciljeva tvrtke kroz sljedećih nekoliko godina prepisati kompletan softver, što podrazumijeva i promjenu tehnologije.

A kada se nešto mora promijeniti, znači li to da nešto nije u redu?

Stop, stanite, zaustavite se!

Promjena arhitekture – ulaganje u budućnost

“Strategija 2023” odnosno prepisivanje sustava u modularnije, poboljšano rješenje koje maksimalno iskorištava mogućnosti naprednije tehnologije nije tu da bi zagorčala život našim menadžerima i developerima. Naprotiv, osmišljena je kako bi dugoročno svima uljepšala život.

Odluku o promjeni arhitekture u Lemaxu smo donijeli na razini cijele tvrtke. Osim što je velika investicija, Strategija 2023. ujedno predstavlja i našu viziju kako se dalje razvijati te nam otvara nove mogućnosti za budućnost.

Kako Napraviti Makeover Arhitekture Softvera

Što će Lemax dobiti prelaskom na novu arhitekturu?

  • Pružanje još naprednijeg rješenja turističkim agencijama i tour operatorima
  • Otklanjanje nastalog tehničkog duga
  • Povećanje učinkovitosti, sigurnosti i skalabilnosti sustava
  • Brži razvoj novih featurea sustava
  • Brže uvođenje novih zaposlenika, i novi izazovi za postojeće

Trebaju li sve tvrtke prijeći na suvremeniju arhitekturu?

Preduvjet za donošenje takve odluke je definiranje razloga i motivacije. Nekada su razlozi samo želja za korištenjem nove tehnologije, a nekim firmama je inovacija taktika za privlačenje programera.

Nadalje, mnoge firme podcjenjuju kompleksnost i obujam prepisivanja koda pa na pola puta odustaju. Zato je jedan od preduvjeta za uspjeh ovakvog pothvata podrška vodstva firme, te jasan plan i strategija kako to izvesti.

U svakom slučaju, regularni posao mora se nastaviti. Niti si možemo priuštiti (a niti bi htjeli) zatvoriti se u četiri zida dok sve ne napravimo te zaustaviti održavanje i razvoj trenutnog sustava.

Promjena arhitekture zajednički je pothvat – i prilika za rast developera

Osim vodstva firme, u tehnološkoj transformaciji značajna je i uloga Product odjela i razvojnog odjela, dok se pak oko prioriteta dogovara s odjelima prodaje i implementacije softvera, kako slučajno ne bi klijenti ostali zakinuti.

Što se stručnjaka programera tiče, osim što im promjena tehnologije omogućuje sudjelovanje u izgradnji velikog i kompleksnog sustava, također znači da će raditi na temelju najbolje razvojne prakse i steći dodatno znanje.

Kako Napraviti Makeover Arhitekture Softvera

Funkcionalna unutrašnjost, atraktivan vanjski izgled

Izgled sučelja obično najviše igra ulogu prilikom prodajnih prezentacija, no lijep izgled nije glavni faktor u redizajnu sučelja.

Najznačajniji utjecaj redizajna sučelja je u povećanju UX-a, koji će svakodnevnim korisnicima našeg sustava olakšati korištenje, a time i povećati njihovo zadovoljstvo korištenja.

A svaki zadovoljan klijent otvara vrata prema drugim klijentima. 🙂

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Ivan Lalić

VP of Engineering @Lemax
mm

Ivan Lalić dio je Lemax tima od 2017. godine kada se tvrtki pridružio na funkciji Voditelja istraživanja i razvoja. Zahvaljujući snažnom doprinosu razvoja odjela te ostvarenim rezultatima, napredovao je na poziciju voditelja razvojnog odjela. Lalićev karijerni put započeo je odmah po završetku Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku, na kojem je diplomirao 2009. godine, odnosno magistrirao 2013. godine. Kontinuirano provodi stručne edukacije, doprinosi razvoju IT tržišta te provodi ciljana istraživanja kojima je cilj osiguranje napretka ICT struke.

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије