Šta analiziraju poslovni analitičari?

Share

U sve popularnijem IT svetu naglasak je uglavnom na “programerima” tj. softver inženjerima. Često se priča o frontend, bekend, programskim jezicima i frejmvorcima, bazama podataka… Ovi termini su vezani za razvoj i implementaciju softverskog rešenja. Pitanje koje je uvek prisutno je kako da znamo šta treba napraviti? Kako dolazimo do potreba klijenta i kako definišemo izgled i funkcionalnosti budućeg rešenja? Odgovori su ukazali na postojanje potrebe za novim članom tima koji će se suočiti sa izazovom prenošenja pravih informacija između klijenta i programera. Novi član tima je poslovni analitičar (Business Analyst, BA).

Dinamičan posao prepun različitih aktivnosti i izazova

Ovo je dinamičan posao. Čine ga najrazličitije aktivnosti, koje su sa svakim novim klijentom drugačije. U zavisnosti od veličine firme klijenta, poslovni analitičar se u svom svakodnevnom radu susreće sa nekim od ovih aktivnosti:

  • održavanje prezentacija, često i pretprodajnih sastanaka
  • sagledavanje postojećih načina rada kupca (upitnici, ankete, radionice)
  • analiza korisničkog zahteva
  • radionice sa predstavnicima klijenta
  • formalizacija zahteva u formi funkcionalne specifikacije koju odobravaju predstavnici klijenta i firme implementatora
  • pretvaranje funkcionalnih zahteva u konkretne zadatke za tehnički tim
  • testiranje rešenja pre demonstracije klijentima
  • izrada korisničkih uputstava
  • obuka korisnika

Izazovi sa kojima se susreće poslovni analitičar

Ključna veština je razumevanje izrečenih i neizrečenih potreba klijenata. Klijenti se najčešće ne razumeju u tehnički deo koji se nalazi u pozadini rešenja i ne mogu jasno da iznesu svoje potrebe. Do potreba se najčešće dolazi serijiom prezentacija, sastanaka, radionica, mockup-ova, demonstracija. Neretko klijenti u potpunosti razumeju kako će buduće rešenje izgledati, tek kada je celina završena i spremna za testiranje. Spremnost na česte demonstracije i primena agile metodologija je neophodna kako bi se uz što manje “vraćanja na početak” došlo do izgleda budućeg rešenja.

Poslovni Analiti Ar 1

Koja predznanja su potrebna za ovaj posao?

Za posao poslovnog analitičara ne postoje konkretne formalne kvalifikacije da bi se on uspešno radio jer on pre svega zahteva zdrav razum, sposobnost apstraktnog razmišljanja, prevođenje pojedinačnih slučajeva u opšta pravila i obrnuto. Komunikacione veštine su neophodne za svakodnevni kontakt sa ljudima različitog profila. Osim toga, mnogo znače dobra organizacija, iskustvo u branši kojom se konkretno softversko rešenje bavi i poznavanje poslovnih procesa. Iskustvo u projekt menadžmentu i vođenje projekata nekom od agilnih metodologija su plus.

Poslovni Analiti Ar 2

U Srbiji, mnogo firmi radi autsorsing programiranje za strane klijente. U tim stranim kompanijama postoji tim ljudi koji prevodi svoje želje u konkretne ‘taskove’, samo se oni u tom slučaju nalaze u kompaniji naručioca posla i vrlo često su nevidljivi.

Činjenica da postoji potreba za ovim zanimanjem je vrlo ohrabrujuća jer se tu stvara mesto u IT-ju za sve one koji imaju afiniteta za nove tehnologije, poznaju poslovne procese i imaju iskustva iz različitih oblasti i veštine iz IT-ja.

Tagovi:  #BA   #business_analyst   #IT_business   #poslovni_analitičar

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Poslovni analitičar

Prozone
mm

Više od 15 godina se bavimo razvojem i implementacijom softvera prilagođenog potrebama korisnika. Glavni klijenti su nam državne institucije, banke, osiguravajuća društva, naftne kompanije, kao i ostali predstavnici velikih sistema u privredi. Uz pomoć našeg softvera pojednostavljujemo i olakšavamo poslovanje, štedimo vreme, povećavamo efektivnost, efikasnost i otvaramo vrata ka novim poslovnim mogućnostima. Donosimo novi pogled na rešenje problema, zahvaljujući ekspertizi koju imamo, a koju smo stvarali dugogodišnjim radom sa klijentima iz različitih oblasti. Tržišta na kojima poslujemo su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Zapadna Evropa, Severna Amerika, Kanada i Bliski istok. Naša prednost je u dugogodišnjem iskustvu u razumevanju specifičnih problema i potreba klijenta i u zajedničkom kreiranju rešenja. Odlikuju nas kompetentnost, odgovornost, znanje i dostupnost za klijenta.

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије