Organizacija rada u NetSetu tokom pandemije

Share

Lepše je kad smo zajedno

Niko nije mogao ni da nasluti da će se desiti nešto slično korona virusu. U kratkom periodu morali smo da se prilagodimo novonastaloj situaciji da bismo pre svega zaštitili zdravlje naših zaposlenih, a uz to je bilo potrebno organizovati se na pravi način kako bi poslovne aktivnosti nastavile normalnim tokom koliko je to moguće.

Možda će nekome zvučati kao preterivanje, ali mi kao kolektiv stvarno uživamo u tome da radimo u našim kancelarijama. Naša kultura je zasnovana pre svega na prijateljskim odnosima, tako da se zaista osećamo lepo kad smo svi zajedno. Kada biste videli naše grupne četove koji su sada naročito aktivni bez obzira na doba dana i dan u nedelji, sve bi vam bilo jasno. Želeli smo da taj duh u istom intenzitetu održimo i kroz ovaj period, jer je to jedna od najboljih stvari rada u našem kolektivu.

Trudili smo se da neke zajedničke rituale takođe prilagodimo. Svakog poslednjeg petka u mesecu imamo “Happy hour” u našoj kuhinji, gde uz burgere i pivo sedimo i ćaskamo i mnoooogo duže od tog “srećnog sata”. Sada smo ga obeležili u svojim domovima, uz slike koje smo slali na naš čet i dopisivanje koje je potrajalo, i potrajalo, i potrajalo…

Organizacija poslovnih aktivnosti

U toku je peta nedelja kako radimo od kuće. U početku je bilo malo haotično dok se nismo uigrali i napravili sve potrebne naloge na platformama. Sada je sve kako treba, navikli smo se, sastanke i ostale aktivnosti održavamo istom dinamikom kao i pre.

Glavni alat koji koristimo je Microsoft Teams, gde imamo „General“ kanal koji koristimo za razmenu informacija koje se tiču svih, a postoji i mogućnost za kreiranje bočnih kanala koji su tematski i ne treba da opterećuju članove tima kojima je u fokusu neka druga tema.

Sastanke održavamo nesmanjenom dinamikom. Uglavnom jedno od nas share-uje svoj ekran, a svi učestvujemo u diskusiji. Imamo mogućnost da sastanke sačuvamo, što koristimo kada neko prezentuje implementaciju funkcionalnosti, tako da nakon sesije dobijemo i video uputstvo uz pojašnjenje svih nedoumica bilo koga od učesnika. Za komunikaciju sa inostranim partnerima uglavnom praktikujemo conference call-ove, za to koristimo Webex. Naravno, svakodnevni rad organizujemo preko JIRA-e, mail-ova i Mattermosta.

Regrutacija novozaposlenih

Što se tiče aktivnosti, pre svega Jovane, naše HR menadžerke, u ovom momentu su svakako najviše vezane za regrutaciju i selekciju, mi smo nastavili sa zapošljavanjem i tokom pandemije virusa. Kod nas se procesi regrutacije i selekcije odvijaju u tri koraka i sva tri koraka se sada radi bezbednosti obavljaju telefonskim putem.

Prvi je klasičan intervju, gde se upoznajemo sa kandidatom i pokušavamo da kroz razgovor prikažemo kompaniju i poziciju za koju se kandidat prijavio kroz što više detalja. Iz ovog razgovora procenjujemo da li su kandidat i kompanija dobar fit.

Drugi krug selekcije jeste tehnički intervju sa ljudima iz tima sa kojima bi kandidat radio, kao što su software inženjeri, project manageri, system inženjeri… Cilj ovog dela je da se utvrdi znanje i veština kandidata kroz konkretne zadatke.

Nakon toga, ukoliko sve prođe kako treba, ceo proces završavamo trećim krugom odnosno razgovorom sa direktorom. Nakon ovog kruga sumiramo utiske o kandidatima, ravnopravno se glasa i donosimo odluku, a zatim dajemo i feedback kandidatima.

Ova situacija je novo iskustvo u životu svih nas i svesni smo svi da je vrlo izazovna i nimalo laka. Za pronalaženje ravnoteže koja nam odgovara bilo je potrebno malo vremena, dosta iskrenosti i samodicipline.

Mi se uvek trudimo da nađemo najbolje načine rada, kombinujemo drugačija iskustva u cilju što boljeg prilagođavanja. To je i naš savet vama, da nađete model koji vama i vašem timu najviše odgovara, da sačuvate duh i lepu energiju. Jer, proći će i ovaj virus, ponovo će se život vratiti u normalu. Bitno je da do tog momenta ostanemo pre svega zdravi i dobro, i da ne zaboravimo na solidarnost i empatiju.

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Maja Plavšić

Marketing Specialist @ NetSeT Global Solutions
mm

Zaljubljenik u marketing, komunikacije i pričanje priča. Večiti optimista koji ne vadi nos iz knjiga.
U kompaniji NetSeT na poziciji Marketing Specialist-a je našla idealan spoj visoke tehnologije, inovacija i kreativnosti koji joj, kao nekom ko je za dlaku izabrao Ekonomski fakultet u odnosu na Akademiju lepih umetnosti i Psihologiju, savršen spoj. Smatra da se dobri koncepti mogu izvući iz dijametralno suprotnih delatnosti i da je zato veoma bitno nikada ne prestati sa učenjem i istraživanjem.

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије