Intervju sa našim Markom

Share

Marko je naš programer evo već godinu dana! Kao Java Developer on nailazi na zadatke koji su zanimljivi, koji izuskuju vreme, pažnju, ali pre svega dinamiku i analitičnost. Naravno, kada nije na poslu, Marko je veliki fan možda i najbolje poljske video igre, kako neki navode – naravno, svi znamo da pričamo o Witcher-u.
Kroz sledeće redove predstavljamo našeg dragog kolegu, koji je bio i više nego rad da popriča sa nama i predstavi nam svoje stavove i viđenja u vezi svog posla, zadataka i svoje profesionalne uloge.
Verujem da ćete zaključiti isto ono što smo i mi, da je naš kolega i više nego savršen kolega!

Napomena pred čitanje:
Ovo je priča koja je počela pre godinu dana i kojoj se ne nazire kraj.
Prva verzija priče je započeta osvrtima po samom dolasku Marka u Vicert. Onda je usledio jedan update od strane Marka posle šest meseci. Međutim, kako nam se svidelo da pričamo sa Markom, ova verzija jeste jednogodišnji proces i simbioza Vicerta i Marka.

Marko Dimic

1. Nedavno si počeo da radiš s nama, kako se Vicert razlikuje od prethodnih firmi u kojima si radio? (prvi put postavljeno pitanje pre godinu dana)

Ono po čemu se svakako Vicert razlikuje i sto mi se sviđa, jesu tehnologije koje se koriste. U Java timu u kojem sam ja, koriste se najsavremenije tehnologije koje su aktuelne na tržištu.

Iz mojih dosadašnjih iskustava, primetih da dosta kompanija koje imaju svoj proizvod imaju problem kako da uvedu nove tehnologije u proces. Period tranzicije može nekad da traje i godinama, toliko da tehnologija zastari tokom rada na samom projektu. U Vicert-u je period razvoja proizvoda kraći i samim tim se lakše primenjuju nove tehnologije.

Meni je ovo treća firma, prva je imala sopstvene proizvode sa dosta zaposlenih, druga je bila outsource nalik na neki startup, dok je Vicert kompanija u kojoj zajedno, direktno sa klijentima razvijamo proizvode koje doživljavamo jako bliske nama, jer uspeh tih proizvoda znači i uspeh svih nas. Takođe smo uvek slobodni da nove zanimljive stvari i poboljšanja predlažemo, a sa druge strane je tu i naš tim koji je sastavljen od sjajnih ljudi i uvek se osećaš sigurno onda u takvoj sredini.

Ipak, ono sto bih najviše izdvojio u Vicertu je career path, koncept gde se na osnovu matrice skilova prati i razvija karijera developera. Konkretan način realizacije ovog koncepta je izuzetno koristan za karijeru developera i nisam još čuo da domaće firme u mom okruženju primenjuju na taj način tako nešto, a trebalo bi.

Veliki plus su i stručnjaci koji su u firmi duže vreme, od kojih se može dosta toga korisnog naučiti. Ono što bih takođe nagovestio jeste da je atmosfera opuštena i da se osećam prijatno radeći u Vicertu, svoj sam ovde.

2. Zašto si izabrao Vicert?

U datom trenutku sam prepoznao Vicert kao odličnu priliku da naučim nove veštine, popunim rupe u znanju i savladam nove tehnologije kroz razne POC, pilot i izazovne projekte.

Pružena mi je maksimalna podrška i dat pristup brojnim kursevima i mentorstvo kako bi upotpunio svoje znanje. Ovo je još jedna od pozitivnih instanci koje Vicert poseduje i koje bi trebalo da postanu aksiom poslovnog sveta.

Dodao bih još i ovo, kada sam pre prihvatanja posla, upitao:
“A šta bih za početak ja to radio?”, odgovor me je oduševio, jer sam pre ulaska na sam projekat imao vremena da učim i savladam sve ono što sam želeo da učim i u svoje slobodno vreme van posla!

3. Šta je po tebi glavna uloga Java Developer-a na projektu?

Java Developer treba biti osoba koja je sposobna da samostalno radi određene zadatke do određenog nivoa kompleksnosti, s tim što uvek treba da ima Team Lead-a na raspolaganju dovoljno sposobnog da mu on pomogne da zajedno reše problem kada ovaj udari u “zid”.

Pored znanja tehnologija, dosta je bitno i naučiti procese i kako se problemi rešavaju. Tehnologije sa lakše savladaju uz recimo nekakav kurs, dok umeće rešavanja raznih problema dolazi sa iskustvom i radom na različitim projektima.

Java developer bi trebao takođe da stigne pored svog svakodnevnog posla, da pomogne juniorima oko mentorstva i da im pomaže da steknu radne navike. Kada želimo da još više prenesemo znanje i iskustvo onda znamo da zasednemo, napišemo neki super blog post ili održimo prezentaciju ostataku tima i ostalim zaposlenima zanimljive poduhvate na kojima je radio. Ovo se u Vicertu praktikuje i smatram da je to još jedna od dobrih strana firme (program: The Vicert Academy).

Ono što pravi pravu razliku u odnosu na freelance od kuće recimo, su zapravo međuljudski odnosi i pružanje nesebične međusobne pomoći, kao i razmena mišljenja koja vodi ka mnogo boljem proizvodu. Odnosi sa kolegama i atmosfera koju stvaramo jesu bitne i vrlo važne kako za tim, tako i za kljenta i na kraju za sam proizvod.

4. Šta je tebi kao developer-u najvažnije?

Savršen balans učenja, blagog pritiska, osećaja uspešno završenog posla i pripadnosti nekoj grupi ljudi. Jako je bitno i da ne postoji veštački, bespotreban pritisak, ili čak i ako su rokovi ugroženi, da se nervoza oseti što manje, kako to ne bi negativno uticalo na finalni kvalitet proizvoda.

5. Šta misliš gde ide Java?

Popularnost joj opada, ali mislim da ce proći još mnogo godina (decenija) dok Java izađe iz upotrebe, ako se ikada to i desi. Većina velikih finansijskih institucija i dalje koristi Javu. Kotlinu svakako vidim svetlu budućnost.

U Vicertu se pored Jave, koriste i Kotlin, Node.js, Skala i još 60+ različitih.

6. Voli li Marko Spring Framework?

Spring je industrijski standard i ne vidim mu dostojnu konkurenciju u svetu Java framework-a.

7. Zašto misliš da neko treba da odabere baš Vicert?

Omogućava lični rast developera u svakom smislu. Mediori i seniori će imati priliku da nadograde svoje znanje, rade interesantne projekte, dok juniori imaju priliku da povećaju samopouzdanje u sopstveno znanje i da rade na jako korisnim pilot projektima.

8. Šta misliš o juniorima? Lično mentorstvo? Uvođenje u kratkom roku na projekat?

Program koji je Vicert osmislio za juniore je takav da se kroz razne pilot projekte popune “rupe” u znanju i da se postepenim uvođenjem i povećavanjem odgovornosti pravi jedan odličan medior koji je u stanju da samostalno razvija pouzdan, kvalitetan softver.

U razgovoru sa junior kolegama, saznao sam da su po dolasku dobili interesantan pilot projekat inspirisan pravim projektima koji je firma trebala da razvija u nadolazećem periodu, kao i da su svi imali ličnog mentora koji je pratio njihov razvoj (program: Vicert Bootcamp).

A, sada,
One year later:

“Svako od nas je bitan u timu, svi mi imamo različita zaduženja i drugačije zadatke. Međutim, tim nije tim ukoliko nismo svi kao jedan, ukoliko svi ne funkcionišemo zajedno i nemamo iste ciljeve. ”

Pitali smo Marka šta sada misli posle godinu dana o Vicertu, da li se nešto promenilo, kako se oseća u svom timu i kako mu prijaju danas naša kultura i klima. Evo šta nam je Marko rekao:

“Naučio sam značajan broj novih tehnologija, počeo sam da radim na dinamičnom projektu, na kojem se koriste moderne tehnologije sa talentovanim ljudima i sa klijentske strane a i sa naše.
Radim sa motivisanim ljudima koji poseduju dosta znanja i radimo dobar posao.”

Kada sam ga pitala šta misli o klimi i kulturi i kakvog je stava posle godinu dana, da li smo i dalje na visokom mestu na lestvici, Marko je imao odgovor vredan pominjanja, a videćete i zašto!

“Odolevamo izazovima ovog vremena i trenutnim okolnostima, ovde mislim na koronu. Pohvaljujem i pozdravljam slanje vina i piva zaposlenima na kućne adrese, lep gest zaista.”

A, na poslednje pitanje, da li je potrebno nešto promeniti, Marko je dodao samo jednu rečenicu: “Nista vredno pomena u ovom kontekstu.”

Hvala vam što se isčitali ovaj naš mali eksperiment, i pozivamo vas da, ukoliko imate pitanja za Marka za sledeću iteraciju (za jedno šest meseci), pišete nam na hr@vicert.com.

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Milica Milošević

Recruiter @Vicert
mm

Milica je strastveni regruter u Vicertu, uvek vođena sjajnim ljudima, kandidatima i pričama! Entuzijasta po pitanju employer branding-a, Milica želi da menja perspektive u poslovanju i učini svet ljudskih resursa zabavnijim! :D

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије