Vicertov karijerni put

Share

Citiraću odmah na početku Aristotela:

“Koreni učenja su gorki, ali su plodovi slatki.”

Zašto je proces učenja jednako važan kao i samo znanje? Kako razviti želju za učenjem ako ona uopšte nije prisutna, ili dovoljno jaka? Kako da znam da je moj način dobar i da li ulažem pametno u svoje znanje? Sva ova pitanja su nam “pala na pamet” barem stotinu puta.

U vremenu kada je znanje moć, a sveža i tačna informacija ključna u poslu, nemoguće je posustati u procesu učenja i ostaviti ga za neke naredne dane. Svesni smo da se učenje dešava stalno, u pokretu, dok pričate sa kolegom, dok se vozite u prevozu, dok listate kanale na televizoru. Ali smo i takođe svesni da proces učenja može da se dizajnira da bude efikasniji pogotovo kada treba da naučimo novu tehnologiju (tipa Angular 10 koji je upravo izašao).

Career path odnosno karijerni put je naš pokušaj da dizajniramo individualni plan učenja za svakog zaposlenog. Ovaj program je pokrenut kao odgovor na naše kompanijske vrednosti.

Prva vrednost koja motiviše pokretanje ovog programa je prepoznavanje osećaja koji svi mi u Vicert-u imamo a to je da “rešavamo probleme” / Solve Problems (ne zovemo ih izazovima – jer se ne plašimo problema).

Naša druga vrednost koju svi delimo i koju uvek negujemo jeste Share your knowledge iliti Deli svoje znanje. Verujemo u onu staru: “znanje raste deljenjem”.

Treća i podjednako bitna kao ostale dve vrednosti, jeste Make Client Succeed iliti – Učini klijenta uspešnim! Klijenta činimo uspešnim tako što smo mi uspešni, tako što je rešenje koje nađemo za njegov problem dobro, i tako što se ne plašimo da postavimo teška pitanja na koja
možda ni mi a ni klijent nemamo odgovor.

Šta je ono što Career path dodatno čini drugačijim?

Pored toga što predstavlja personalizovani plan učenja odnosno sticanja znanja, postoji deo koji je zapravo univerzalan – a to je: postavljanje plana unapređenja (pozicija i plata). Jedan od ciljeva ovog programa je da definiše u određenom vremenskom periodu ciljeve razvoja čije ispunjenje bi onda dovelo do unapređenja.

Kako se Career Path u praktičnom smislu odvija?

Aktivnosti i planovi za obrazovni program su izrađeni kako bi se zadovoljile želje zaposlenog na način da i dalje budu u skladu sa potrebama kompanije. Na primer: Radiš kao JavaScript developer, ali te mnogo zanima React Native – mi definišemo da ti je plan učenja da savladaš React Native iako nemamo trenutnu potrebu jer smo svesni da ćemo je verovatno imati u budućnosti.

Career path je više od plana učenja, to je zapravo matrica koja opisuje poziciju (Job Description), nivoe napredovanja (Job Level od 1 do 10 za developerske pozicije) a u okviru nivoa definiše odgovornosti i potrebne veštine.

U našem sistemu umesto da koristimo junior, medior i senior developer, postoje job level-i koji definišu senioritet osobe. Svaki nivo ima jasno definisanu odgovornost i potrebne veštine iz tri kategorije: core tech, soft skills i health tech. Postojanje matrice, olakšava posao i zaposlenog i menadžera da vide jasne prelaze iz jednog u drugi nivo (odnosno znate tačno šta je potrebno da uradite da biste napredovali).

Glavni i odgovorni urednik Karijernog puta je Direktor delivery-a koji zajedno sa vašim Team Lead-om prati vaš razvoj.

Odabir željenog fokusa, kao i oblast znanja na kojoj će se zaposleni usavršavati se bira na osnovu sledećih oblasti:

  • Front-End
  • Back-End
  • Databases and Big Data
  • Deployment and DevOps
  • Mobile
  • QA
  • Domain Expertise / Health Tech
  • Project Management
  • Mentorship and Leadership

Primera radi u core tech (odnosno prvih 6 kategorija) spada preko 60+ tehnologija. Sve aktivnosti ovog programa se prate kroz project management alat – Wrike. Vođenje implementacije karijernog puta kao projekat nam omogućava da i menadžer i zaposleni prate progres, kompleksnost, i budu svesni eventualnih blokada (gužva na projektu) itd.

Koji su načini učenja?

Sada dolazimo do naredne etape, a ona je povezana sa time kako zapravo naš Developer uči. Da bismo odgovorili na ovo, počećemo od toga kako i preko kojih platformi? Svakako da smo u ovom slučaju fleksibilni, i kako saznajemo za nove metode, platforme, knjige, sve je podložno promeni, ali evo da izlistamo par:

  • Plaćeni seminari i kursevi sa Udemy-a, LinkedIna ili drugih platformi
  • Sertifikovani kursevi za specifične veštine u oblasti zdravstvene tehnologije
  • Stručne knjige – sve od digitalnih publikacija do starih dobrih štampanih izdanja
  • Posete konferencijama ali i kancelarijama naših klijenata u SAD-u, jer najbolji način
    upoznavanja sa produktom jeste upravo onsite – otići, videti, naučiti (i pobediti!)

Napredak na karijernom putu se sve vreme pomno prati. Team Lead inicira redovne sastanke svakog meseca, kvartalna viđanja i assessmente (opet praćene kroz naš people management softver) kao i godišnje, kako bi proveravao i pratio napredak i postignuća planirana za našeg programera, koji takođe u svakoj od tih iteracija daje i svoje viđenje svog napretka.
Sta se priča na tim sastancima? Na kvartalnom performance review-u i menadžer i zaposleni odgovaraju na sledeća pitanja:

  1. Da li postoji nešto što te muči na ličnom i/ili profesionalno planu, nešto što bismo trebali razmotriti?
  2. Šta ja kao tvoj nadređeni mogu da poboljšam? Postoji li aspekt posla za koji bi želeo/la više pomoći ili vođenja?
  3. Gde misliš da najviše gubiš vreme? Što smatraš nedovoljno jasnim u pogledu naše strategije i ciljeva?
  4. Gde se vidiš za godinu dana? Koje veštine želiš da razviješ? A, koje kompetence?
  5. Šta vidiš kao svoje glavne sfere koje se mogu poboljšati? Da li te nešto sprečava da postigneš svoje ciljeve?
  6. Na šta si najviše ponosan/na od svoje poslednje evaluacije? Gde vidiš svoj najveći doprinos?

Karijerni Put

I plus – Vicertov mentorski program!

Razvoj timskog duha, participacije i soft skill-a kod nas zaista ima bitnu ulogu. Prema tome, pored tehničkih odnosno core veština, jedna od prednosti je saradnja i podrška iskusnijih kolega početnicima. Tokom ovih dvadesetak godina postojanja, uvek smo imali sreću da imamo zaista iskusne seniore koji su pored toga i odlični mentori, ali i fantastične početnike koji već za par meseci uspešno pomažu novim kolegama. Neke od premisa kojima se vodimo da bi mentorski program funkcionisao su:

  • Učestvovanje u svakodnevnim aktivnostima i razvijanje timskog duha
  • Zatražiti pomoć kada je to potrebno!!!
  • Vrednovanje predloga manje iskusnih članova tima
  • ALI pre svega, a i posle imati dobar radni stav i biti kolegijalan

Kako? Menadžeri ne sede po kancelarijama već pored vas, svi su sve vreme dostupni za pitanje (možda ne uvek raspoloženi ali dostupni sigurno 😀 ), i obavezni su code review-ovi sa mešanom ekipom.

I plus, plus, ne C++, već naši pilot projekti! 🙂

Retko kada bacamo ljude u vatru. Takođe ne očekujemo da ste sve naučili na faksu. Pre ulaska na projekat, a svakako ukoliko vam je kod nas prvo zaposlenje u životu vaš prvi projekat će biti takozvani – pilot projekat.

Pilot projekat služi da zaokruži znanje. Kako naša Maja (naša developerka koja je prošla pilot projekat) reče:

“Magičan Spring – naučih da ‘prečicama’ i anotacijama odradim bilo šta u svojoj java aplikaciji, šetanje kroz bazu podataka i upite, ali i samu konfiguraciju na početku projekta. Istraživanje po Google-u, knjigama, pisanje i provera već napisanog koda su me terale da još više učim i budem sigurnija samim tim u svoje znanje. Naučiš dosta i o kolegama i samom timskom radu u svom novom radnom okruženju.”

Nakon pilota spremni ulazite na projekat sa mentorom koji vas vodi prvih par meseci. Projekat sami osmišljavate uz pomoć mentora i na kraju ga “branite” pred iskusnijim kolegama putem “demo-a”, baš kao i pred budućim klijentom. Nakon demo-a, Team Lead daje svoj feedback i predlaže naredne korake u vašem razvojnom planu. Naši developeri kažu da je ovo jako značajno jer se kolege opuste, ali i pripreme za prvi projekat koji će onda odmah potom uslediti.

And last, but not the least, Vicert Academy!

Interni događaj za razmenu znanja je deo našeg obrazovnog programa i čine zajedno sa pilot projektima, kursevima, obukama, itd. još jedan način učenja. Zaposleni na tim dešavanjima dele znanje o tehnologijama koje su naučili radeći na projektu ili u okviru karijernog razvoja, ali i prenose iskustva sa projekata: šta su naučili, šta je bilo teško, kako su rešili probleme i sve ono što bi moglo biti zanimljivo za proces i tim.

Vicert Akademija

Akademija 2The Vicert Academy

Za kraj, uz pomoć karijernog puta i razvoja, želimo da pokažemo da je proces učenja zajednički proces svih zaposlenih, i da smo svi jednako odgovorni za njegovu uspešnost. Za sva pitanja, ili ukoliko želite sneak peak u izgled Career Path matrice i Job Level-a pišite na hr@vicert.com 😉

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Milica Milošević

Recruiter @Vicert
mm

Milica je strastveni regruter u Vicertu, uvek vođena sjajnim ljudima, kandidatima i pričama! Entuzijasta po pitanju employer branding-a, Milica želi da menja perspektive u poslovanju i učini svet ljudskih resursa zabavnijim! :D

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије