Preporučujemo najbolje knjige za programere: Minko Gechev

Share

Minko Gechev je deo core Angular tima u Googlu. On je takođe 2019. godine bio predavač na ITkonekt konferenciji.

Minka smo pitali koje su njegove omiljene knjige koje bi preporučio kolegama, pa prenosimo njegov izbor zajedno sa komentarima koje je podelio sa nama za svaku knjigu. Napominje da je za nas izdvojio samo neke od mnogih stručnih knjiga koje čita i voli.

Prva na listi je knjiga Programming Pearls. Za ovu knjigu Minko kaže da je  – nezavisno od pojedinačnih programskih jezika, ova knjiga prikazuje elegantna programerska rešenja.

Na drugom mestu Minkovih omiljenih knjiga je Pragmatic Programmer, koja po njemu daje odličan pregled paradigmi i praksi.

Tu je zatim i knjiga Algorithms (Robert Sedgewick i Kevin Wayne), za koju Minko kaže da je vrlo dobra, a ne previše matematička knjiga o algoritmima.

Knjigu Compilers: Principles, Techniques, and Tools, Minko preporučuje kao izuzetnu knjigu o kompajlerima.

Ono što bi preporučio samo entuzijastima je knjiga Types and Programming Languages, knjiga koja pripada teoretskim kompjuterskim naukama, a bavi se type sistemima.

Itkbooks

 

Minko takođe izdvaja neke knjige koje nisu striktno tehničke, ali su mu pomogle da stekne neka nova i korisna znanja.

Na prvom mestu to je knjiga Thinking, Fast and Slow. Zatim Minko navodi Algorithms to live by,  za koju kaže da jeste vrsta tehničkog sadržaja, ali je zabavna jer objašnjava gde možemo korsititi algoritme u svakodnevnom životu. Slično ovoj knjizi, Minko navodi i knjigu How not to be wrong – koja na sličan način objašnjava primenu matematike u našim svakodnevnim životima.

A mi dodajemo da obavezno pročitate i Minkovu knjigu Switching to Angular: Third Edition 😉 Ona je i dalje up-to-date, a daje odličan uvod u Angular za iskusnije programere.

Šta vi mislite o njegovom izboru i koje su vaše omiljene knjige? Pišite nam u komentaru 🙂

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор