Josh Long vam preporučuje svoje omiljene knjige za programere

Share

Josh (@starbuxman) je Spring Developer Advocate @ Pivotal. Josh je Java Champion, autor i ko-autor 6 knjiga. On je bio jedan od predavača na ITkonekt 2019 i ITkonekt 2020.

Pitali smo Josh-a koje bi knjige preporučio svojim kolegama programerima. Naveo nam je neke od svojih omiljenih, uz propratne komentare i sugestije. 

Prva na listi je knjiga Software Engineering at Google: Lessons Learned from Programming Over Time (autora: Titus Winters, Tom Manshreck i Hyrum Wright). Josh kaže da je ovo vredna knjiga koja pruža jasnu sliku kako jedna od najautomatizovanijih, najsofisticiranijih IT organizacija na svetu postupa u podizanju i upravljanju sistemima i servisima. 

Naredna knjiga je Kubernetes: Up and Running prema oceni Josha, fantastična knjiga Google-ovog Kelsey Hightowera, Microsoft-ovog Brendan Burnsa i Josh-ovog kolege iz VMware, Joe Beda. Brendan i Joe su jedni od suosnivača Kubernetesa. Josh kaže da je ova knjiga obavezno štivo o platformi koja, po svoj prilici, podupire sve ostale infrastrukture.

Na listi je i Release It! – delo Michael T. Nygarda koje ne treba preskočiti jer pravi odličan uvod u paterne na kojima počivaju mnogi servisi i sistemi. Josh kaže da bi prvo trebalo pročitati ovu knjigu, a potom Software Engineering at Google: Lessons Learned from Programming Over Time.

Josh Long Best Books Featured

Sledeća je Domain Driven Design, knjiga Eric Evansa za koju Josh tvrdi da je odlična za upoznavanje i razjašnjenje nekih od najvažnijih koncepata u današnjoj arhitekturi, uključujući repozitorijume, bounded context-e, CQRS, itd. On misli da je u 2020. ova knjiga vrednija od originalne Design Patterns knjige.

Josh takođe preporučuje The Phoenix Project, od Gene Kim, Kevin Behr i George Spafforda. Kaže da, iako ovo nije stvarno tehnička knjiga već fiktivno delo, ona opisuje jednu IT organizaciju koja se trudi da ide u korak sa potražnjom mada je opterećena neefikasnim strukturama i demoralisana. Knjiga pokazuje, kroz jako zabavnu priču koja će vas nasmejati, kako je ova organizacija prevazišla svoje probleme usvajanjem ideja poput agilnog programiranja, Lean metodologije, kontinuirane integracije i isporuke, DevOps, cloud computing-a, mikroservisa i sličnog.

Ne preostaje nam mnogo da dodamo ovome, sem da kažemo da bi definitivno trebalo da bacite pogled i na Josh-ovu novu knjigu Reactive Spring, ako želite da naučite kako da gradite efikasnije, skalabilnije reaktivne sisteme i servise pomoću Spring-a. 🙂

Šta vi mislite o Josh-ovoj listi knjiga? Možda želite da podelite neke knjige koje su vama bile korisne? Recite nam u komentarima. 🙂

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор