Kevlin Henney, o knjigama koje bi programeri trebalo da pročitaju

Share

KEVLIN HENNEY (@KevlinHenney) je svetski poznat nezavisni konsultant, predavač, pisac i trener koji je obučavao nekoliko hiljada developera do sada. Kevlin je bio jedan od naših predavača na ITkonekt 2020. 

Pričali smo sa Kevlinom o tome koje bi knjige bilo najbolje čitati ako si programer koji želi da uči i razvija se. Prenosimo vam njegove preporuke. 

Među knjigama fokusiranim na kodiranje, prva koju je Kevlin izdvojio je Smalltalk Best Practice Patterns, od Kent Becka. Kaže da ovo možda zvuči kao knjiga previše usko fokusirana da bi zainteresovala većinu programera, ali da zapravo mnoge od navedenih praksi pokazuju kako treba razmišljati i postupati u mnogim objektno orijentisanim programskim jezicima. Ako želite da se oslobodite razmišljanja kako su paterni uzak i fiksiran set ideja koji postoji samo na apstraktnom nivou dizajniranja, ova knjiga je odlična za to. 

Sledeća je The Pragmatic Programmer, od Andrew Hunt i David Thomasa. Prema Kevlinu, ovo je klasična knjiga, sada u svom drugom izdanju, koja lepo demonstrira kako kodiranje i razvoj softvera može biti više od sintaksi i API-ja.

Kevlin Henney Best Books Featured

 

Kevlin takođe preporučuje knjigu Refactoring, od Martin Fowlera, takođe u svom drugom izdanju trenutno. Kaže da ova knjiga pokazuje da je refaktorisanje pozitivna i konstruktivna praksa dizajniranja, a ne samo doterivanja koda, skup prečica ili nešto što se pominje samo u kontekstu legacy-ja i technical debta. 

Evo i nekoliko ne-programerskih knjiga za koje Kevlin misli da bi vas takođe mogle interesovati. Za početak, tu je Predictably Irrational (Dan Ariely), vrlo čitljiv uvod u bihevioralnu ekonomiju i način na koji zapravo donosimo odluke, umesto onoga kako mislimo da donosimo odluke ili kako mislimo da bi trebalo da ih donosimo.

Potom i Slack (Tom DeMarco), za koju Kevlin kaže da daje odlične smernice o tome kako bi biznisi i poslovni procesi trebalo da razmišljaju o odnosu između posla, vremena i ljudi, umesto da se destruktivno i besmisleno fokusiraju na efikasnost. 

Za kraj, Kevlin preporučuje How Buildings Learn, od Stewart Branda, kao predivnu knjigu koja otkriva dinamiku razvoja arhitekture i dizajna kroz vreme u zavisnosti od toga ko koristi građevinu i na koji način. 

Dodaćemo samo jednu knjigu koja nedostaje ovoj listi, a to je 97 Things Every Java Programmer Should Know, koju su editovali Kevlin Henney i Trisha Gee. Spremite se da uz nju svoje poznavanje Jave podignete na sasvim nov nivo. 😉  

PRIJAVITE SE ZA ITKONEKT ONLINE RADIONICE I PREDAVANJA SA KEVLINOM HENNEY

Ovog proleća ne propustite priliku da budete deo naših online treninga i predavanja sa čuvenim Kevlinom Henney! U aprilu i maju organizujemo:

Architecture with Agility – Dvodnevni trening – 24. i 25. april;
– Program with GUTs – Četvorosatni deep dive – 14. ili 15. maj.

Broj mesta je ograničen!

Ukoliko vas zanima više informacija, pišite nam na edu@itkonekt.com 🙂

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор