Koji su najtraženiji profili na tržištu IT radne snage u Srbiji

Share

Iako je stopa nezaposlenosti u Srbiji izuzetno visoka, poslodavci često imaju izazov da na tržištu rada pronađu stručnjake sa određenim specifičnim kvalifikacijama. ManpowerGroup kompanija koja se bavi pružanjem usluga u domenu upravljanja ljudskim resursima, svakodnevno se sreće sa upitima klijenata gde se traže kandidati sa vrlo specifičnim znanjima, licencima, iskustvom na određenim projektima i slično. Ovi kadrovi najčešće su deficitarni na tržištu rada i već zaposleni kod drugog poslodavca, te se kompanije neretko bore na tržištu da privuku i zadrže kvalifikovane stručnjake.

U samom vrhu najtraženijih profila na tržištu upravo su stručnjaci u oblasti IT indutrije. Naša iskustva i iskustva naših klijenata pokazuju da su među najtraženijim upravo programeri sa višegodišnjim iskustvom u određenom programskom jeziku. Među najtraženijim su Java, .Net, PHP, C++ developeri, ali i Android, iOS i programeri sa iskustvom u drugim tehnologijama.

Koji Su Najtra Eniji Profili Na Tr I Tu It Radne Snage U SrbijiVrlo često kompanije traže i kandidate koji pored iskustva u programiranju imaju i iskustvo u rokovođenju projektima ili timovima, čime se broj potencijalnih kandidata na tržištu dodatno smanjuje.

Iskustva kompanije ManpowerGroup u Srbiji govore da su se upiti klijenata za IT stručnjacima u poslednje dve godine utrostručili, što je uslovilo i činjenicu da programer sa nekoliko godina iskustva u proseku dobija tri do četiri poziva mesečno sa predlogom da razmotri određenu otvorenu poziciju. Ipak, bez obzira na veoma velike potrebe klijenata za stručnjacima i česte tečkoće u pronalasku adekvatnih kandidata sa iskustvom, IT kompanije u Srbiji vrlo su zadovoljne našim kadrovima.

Ovo potvrđuje i činjenica da je već više godina unazad primetan značajan porast u broju kompanija koje se odlučuju da otvore razvojne centre u našoj zemlji, ali i da kompanije koje već imaju poslovanje u Srbiji otvaraju nova radna mesta i proširuju poslovanje.

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Ana Mijatović

Business Development Lead SME @ManpowerGroup
mm

Sedam godina radi u oblasti HR-a, od cega je cetiri godine provela baveci se iskljucivo selekcijom i regrutacijom kadrova.

U ManpowerGroup kompaniji je od 2010.godine, gde se nakon rada na poziciji HR Konsultanta od 2014.godine priključila timu za prodaju usluga i razvoj tržišta.

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије