NoSQL baza podatka

Share

Šta to praktično znači NoSQL?

NoSQL je atraktivna skracenica za “Not Only SQL” a to znači da nije relaciona baza podataka, dakle ne postoje klasične relacije izmedju tabela.

Jedan od  razloga zašto su uvedene NoSQL baze jeste, između ostalog, to što relacione baze zauzimaju dosta resursa. Takodje, struktura podataka u NoSQL databazama se smatra da je fleksibilnija nego u relacionim bazama podataka. Postoje više tipova NoSQL baza, a klasična podela je bazirana na “modelu podataka”: Column, Document, Key-Value, Graph i Multi-model.

NoSQL baze podataka primenjuju drugačije mehanizme za smeštanje I povezivanje podataka za razliku od relacionih baza podataka. Ako nije potrebno da se skladište podaci u tabelama ili postoje veze koje se ne mogu predstaviti klasičnim SQL relacijama I pritom je potrebno da se brzo pristupi podacima onda se za to koristi NoSQL baza.

Dakle glavni benefit NoSQL baza je to što su veoma dobre za to za šta su namenjene. Takođe ne treba forsirati NoSQL baze za one stvari za koje nisu namenjene.

Za potrebe klijenata, PRODYNA se odlučila za neo4j bazu podataka koja pripada grafičkom modelu NoSQL, jer je pokazala sjajne performanse.

Neo4j je prva, takođe I najbolja baza koja pripada grafičkom modelu. Neo4j daje najbolje preformanse kod upisa I čitanja podataka dok ujedno štiti integritet baze. Jedino je rešenje za velike sisteme koje kombinuje prirodno skladištenje grafova, skalabilnu arhitekturu koja je optimizovana da što pre prikaže tražene podatke i ujedeno podržava ACID standarde što mu omogućava da predvidi relacione upite.

Evo nekoliko razloga zasto je dobro odabrati neo4j:

  1. Prva i najbolja baza koja pripada grafičkom modelu
  2. Najveća i najaktivnija zajednica
  3. Visoke performanse upisa I čitanja podataka
  4. Laka za učenje
  5. Laka za implementiranje I korišćenje

Prodynablog

Vizuelni prikaz neo4j baze

Neo4j u praksi – ADAMA Knowledge Hub

Adama Knowledge Hub je projekat koji najbolje ilustruje efikasnost korišćenja Neo4j baze podataka. Zbog potrebe da se povežu podaci prikupljeni iz pedeset zemalja, I da ti podaci imaju dinamične relacije, idealan tehnički model za predstavu podataka je graf.

Kada bi se za ovu primenu koristila SQL baza, operacija brisanja ili menjanja neke relacije bi bila izuzetno skupa I potencijalno bi ugrozila performanse I stabilnost celog sistema, dok je u neo4j-u ta operacija trivijalna.

O PRODYNA KOMPANIJI

PRODYNA je inovativna IT kompanija koja pruža usluge konsaltinga u vezi digitalne biznis transformacije, kao I izradu softvera koji je prilagođen korisnikovim zahtevima I potrebama. PRODYNA je specijalizovana za razvoj kompleksinih biznis I web aplikacija, baziranih na open source tehnologijama.

Da bi PRODYNA ispunila zahteve svojih klijenata, javlja se potreba za stalnim usavršavanjem kao I za pronalaskom novih rešenja. Jedno od tih rešenja je NoSQL baza podataka neo4j. NoSQL baza podatka je nastala kako bi se prevazišli nedostaci kod SQL baza podataka.

Za sva dodatna pitanja u vezi implementacije neo4j database, slobodno nas kontaktirajte.

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Danilo Prodanović

System Engineer @PRODYNA
mm

Danilo Prodanović je Sistem inzenjer u PRODYNA, u kancelariji u Beogradu. Danilo je zaduzen za Windows sistem administraciju, kao I odrzavanje I implementaciju svih Microsoft tehnologija koje se koriste u kompaniji.  Danilo je izlozen raznovrsnim zahtevima I potrebama klijenata u PRODYNA-I, te uziva u izazovima koje nastaju usled uvodjenja najnovijih tehnoloskih trendova, kao sto je neo4j. Pre dolaska u PRODYNA, Danilo je takodje radio kao Microsoft system administrator I podrska za Victoria Grupu. Za tri godine u Victoria Group-I dobija Cisco CCNA sertifikat dok kasnije završava dva Microsoft kursa SCCM 2012 (10747D) I Office 365 for IT Pros. Danilo je inženjer elektrotehnike, diplomirao na Visokoj školi elektrotehnike I računarstva u Beogradu.

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије