Pogled na svijet kroz pametne naočale

Share

Časovi matematike, fizike i programiranja su mi od srednje škole bili omiljeni pa je odabir Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru bio dobra prilika da nastavim da slijedim svoja interesovanja. Znala sam da je programiranje moj poziv, ali nisam ni slutila da ću za nekoliko godina biti u San Francisku u posjeti klijentu, razvijati aplikaciju za pametne naočale, pisati ovaj tekst i dijeliti svoja iskustva.

Moje prvo radno iskustvo bilo je u IT sektoru jedne mikrokreditne organizacije gdje sam radila kao stručna saradnica tri mjeseca. Nakon toga sam počela da tražim novo zaposlenje, a cilj mi je bio da gradim karijeru u nekoj kompaniji koja se primarno bavi razvojem softvera. Rezultat toga bila je ponuda koja se ne može odbiti, a u pitanju je bila kompanija Symphony u kojoj radim kao Software Engineer skoro tri godine.

Pozitivna atmosfera koju sam osjetila kroz selekcijski proces definitivno je prvo sa čime sam se susrela u Symphony-u. Zaista je zadovoljstvo i čast sarađivati sa pametnim, svestranim i srdačnim ljudima, imati prilike za unapređenje svojih veština kao i raditi u ovakvom atipičnom radnom prostoru.

Ono što mi se posebno dopada jeste što je ovo kompanija koja daje primjer da predrasude jesu samo predrasude. Umjesto stereotipne slike programera koji neprestano sjede za kompjuterom, nemaju društveni život niti su zanteresovani za njega, čim uđete kroz naša
vrata vidjećete ljude koji se brinu o svom zdravlju, aktivno se bave sportom, smiju se i zabavljaju, druže se i van posla, ali im i dalje ostaje dovoljno vremena za porodicu i ostale prijatelje. Takođe, iako je generalno broj žena u IT-u manji u odnosu na muškarce te je i u našoj kompaniji situacija slična, nikada u dosadašnjem radu nisam osjetila da sam niti potcijenjena niti povlašćena. Svaka kolegica je prije svega softverski inženjer i kod nas nema mjesta za polne predrasude. Dopada mi se i to što se u Symphonyj-u cijeni potencijal, a ne samo trenutni nivo znanja neke osobe, odnosno što se i mladim ljudima koji možda nemaju dovoljno iskustva ali pristupaju programiranju s entuzijazmom i ljubavlju, pruža prilika da razviju svoje vještine i steknu nova znanja. Takođe, ono što mi se sviđa jeste što je Symphony prava internacionalna kompanija, imamo kancelarije u San Francisku, Sarajevu i Beogradu, a nedavno je član beogradskog dijela tima postao i jedan kolega koji je inostrani državljanin.

Ipak, nešto čime se najviše ponosim jesu projekti na kojima sam učestvovala. Naime, za razliku od većine drugih Android developera koji se bave razvojem različitih klasičnih Android aplikacija, imala sam priliku da razvijam Android aplikacije za ODG pametne naočale. Jedna od njih jeste i aplikacija koju će koristiti NASA-ini astronauti na svemirskim letjelicama. Zadovoljna sam i zato što imamo odličnu komunikaciju sa klijentom što radnu atmosferu čini veoma opuštenom. Pored ovog rada na Android platformi koji mi je primarna sfera interesovanja, trudim se da učim i druge tehnologije. Generalno sam osoba koja voli izazove i ne volim da isti posao obavljam dugo, što je i razlog zašto uživam u svakom narednom zadatku koji dobijem.

Naravno, svaki početak je težak pa je tako bilo i meni kad sam ušla u svijet rada. Bilo je situacija kada sam bila nesigurna u sebe i velikih izazova kada sam sumnjala da ću uspjeti da kvalitetno završim zadatke koje sam dobila. Podrška, savjeti i mentorisanje od strane iskusnijih kolega bili su mi od velikog značaja u tom periodu, pa sam svaku ovakvu situaciju uspjela da sagledam kao razvojnu priliku na osnovu koje mogu da unaprijedim svoje vještine i razvijem samopouzdanje, a nadam se da će i ostale osobe koje žele da se bave programiranjem ili su već počeli da grade svoju karijeru u IT-u na osnovu ovog mog iskustva dobiti motivaciju da ne posustanu pred izazovima i nižu uspehe.

Share

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Оставите одговор

Almina Haskić

Software engineer @Symphony
mm

Almina Haskić je softver inženjerka koja radi na razvoju Android aplikacija već tri godine. Trudi se da uči nove tehnologije, ali zbog rada na izuzetno zanimljivom projektu, njena pažnja je i dalje usmjerena na Android.

Slobodno vrijeme iskoristi za trčanje i teretanu. Rad u Symphony-u joj je pružio priliku da putuje, pa ovaj tekst piše iz sunčanog San Franciska.

Prijavi se da prvi dobijaš nove blogove i vesti.

Категорије